Софийският апелативен съд остави в ареста подсъдимия за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов, съобщиха от САС.

Тричленнният състав с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Величка Цанова се произнесе по жалбата на Кристиан Николов, подсъдим за причиняването на смъртта на Милен Цветков при шофиране след употреба на наркотични вещества, срещу определение на Софийския градски съд, с което му е отказано изменение на мярката „задържане под стража“ в по-лека.

Съставът на САС възприема доводите на първоинстанционния Софийски градски съд и потвърждава определението му, като приема, че няма основание за промяна на мярката на този етап.

Около 18 ч. на 19 април 2020 г. на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“ в София, при управление на „Ауди“ Q7 обвиняемият Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, предизвикал е ПТП и умишлено е причинил смъртта на водача на спрялото на пътното платно "Субару Форестер" Милен Цветков.


Това е станало след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, марихуана, кокаин), със скорост от около 99 км в час, значително надвишаваща разрешената от 50 км в час за конкретния пътен участък.

Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци, посочват от прокуратурата.