Спецакция в столичният квартал "Малашевци".

ГДБОП и Специализираната прокуратура са влезли в квартала по разследване на имотната мафия, съобщава Нова тв.

Кварталът е блокиран и се проверяват и напускащите автомобили.

Засега е обявена неофициално причината за акцията - разследване на имотната мафия.

Част от членовете на престъпната група са се занимавали с измами и отнемане на имоти на възрастни хора в града. По информация на БНР, има задържани няколко човека.

Кварталът се слави и като свърталища на цигански банди, занимаващи се с трафик на бежанци към Сърбия, а от там за Западна Европа.

През юни т.г. в Орландовци и Факултета бяше спипана организирана престъпна група каналджии. Всяка седмица те са превеждани групи от хора от по 30-40 лица от Турция през България до Сърбия. Там са посрещани от каналджии, които са ги транспортирали до Западна Европа.

Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране на цели семейства. Това стана ясно тогава на брифинг на прокуратурата.

Мигрантите са превеждани през т. нар. зелени граници - гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота на миграните начин.

Каналът е започвал от Кабул, Афганистан. Ръководен е от лице, което набирало мигрантите от Афганистан и ги прекарвало към Турция. Там са посрещани от друго лице, което ги транспортирало през Марица към България.

За транспортирането у нас били оборудвани специални бусове, като ги настанявали в квартири в кварталите Орландовци и Факултета Лицата са престоявали от 1-2 дни в България с цел да не бъдат заподозрени и да не се харчат пари по издръжката им.

След това са транспортирани към Сърбия и Западна Европа. Тарифата е била по 8-10 000 евро на човек. Заплащането се извършавано през метода „Хавала“. Сред членовете на канала бяха 2 българи, 1 афганистанец, 1 сириец и 1 иракчанин. Част от членовете, които са свързани с организираната престъпна група са били женени за жени от България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!