Бившият президент на "Литекс" и съпругата му са най-после заедно. Съпругата на Ангел Бончев - Камелия, беше освободена от похитителите си. Вчера бившият президент на "Литекс" обяви, че дарява 157 000 евро на фондация за борба с рака на гърдата.
В 04.00 часа тази сутрин, Камелия се завръща у дома. Тя беше отвлечена на 19 юли, докато дава откупа за мъжа си, който преди нея изкара в плен 50 дни. За разлика от Ангел Бончев, който се завърна в тежко психическо състояние и без два пръста, жена му не е била малтретирана физически. Двамата съпрузи са заедно за пръв път от повече от два месеца. bTV успя да разговаря по телефона с тях:

- Добър ден, г-жо Бончева. Аз съм Миролюба Бенатова и се радвам да ви чуя жива.

- И аз се радвам, че мога да говоря с вас на свобода. Не съм много в кондиция, изтощена съм, което е нормално след такова преживяване.

- Вярвахте ли, че ще си тръгнете жива?

- Да, поне така ме успокояваха. Това е, което мога засега да ви кажа. Искам да почивам. Друг път може да поговорим повече.

"Надявам се Господ да ми помогне" - 11.00 часа след като изрича тези думи, Ангел Бончев вижда жена си отново. Ето какво каза той пред bTV:

- Вече съм по-добре. След като видях и жена си, и тя е при мен и се събрахме.

- Как се случи, как се срещнахте...?

- Похитителите ми изпратиха съобщение от къде да отида да я прибера - от хидро базата на Казичане, и тя там беше с едно такси.

- Как се чувстваше, когато я видяхте?

- Обездвижена, виеше й се свят, отпаднала.

- Какво се е случвало с нея?

- Държали са я в абсолютно същата обстановка като мен - на тъмно през цялото време. Доколкото може да се каже човешки при тези обстоятелства, държали са се по-добре с нея - не са я тормозили психически, не са я разпитвали.

- И физически?

- Не, физически също.

- Какъв откуп искаха от вас?

- Голям. Но аз вече като не съм в „Литекс” и нямам отношения с фирмата, тези средства посмъртно не можех да ги събера и от приятели събрах тази сума.

- Които как решихте да дарите на тази фондация?

- Просто бях отчаян. 19 дни никаква индикация от нея. Аз три пъти бях записван на диктофон и моите хора са чували гласа ми, а от нея нищо.

- А вас като тръгнаха да ви пускат казаха ли ви, че ще я вземат?

- Не, тези неща не се казват в такъв момент. Те ми казаха по пътя. Пуснаха ми гласа й: "Ангеле, аз съм на твоето място, трябва да ми помогнеш". Изрично похитителите ми забраниха да давам изявления по медиите, защото казаха, че ще посегнат и на децата ми.

Благодаря на Господ, че ми помогна да си събера семейството и парите, които дарих нека бъдат използвани за най-добра цел.


Фондация "Утре за всеки", която получи дарението на Ангел Бончев, го приема като жест на човек, който иска да направи добро, за да му се върне добро. От фондацията не знаят защо бизнесменът е избрал точно тях, но са категорични, че дарените средства ще отидат за добра кауза. Дарението идва като гръм от ясно небе за фондация "Утре за всеки". Над 300-те хиляди лева, които влизат в касата на неправителствената организация далеч надхвърлят скромната сума от седем хиляди, които са събрани от SMS-и досега. "Предполагам, че се е обърнал към нас, защото е видял колко струва човешкият живот, какво човек трябва да направи и какво трябва да прави", заяви Нина Хаджийска. Фондацията не е имала предишни контакти с Ангел Бончев. Разбира за намерението му да дари едва вчера, часове преди самото сключване на договора. "Нямаме връзка. Не ги познавам, нито семейството, нито нашият екип...Когато човек иска да направи нещо, той откликва с добро. Не знам защо точно ние", допълни още Хаджийска. От фондацията вярват, че решението да дари от благородни подбуди е на самия Ангел Бончев, а не на неговите похитители. Все още средствата не са стигнали по сметките на фондацията, но от там се ангажират да изразходват парите публично и прозрачно, и да дадат отчет за свършеното. Мисията на кампанията "Утре за всеки" е изграждането на дневен център за рехабилитация на жени, претърпели онкологично заболяване на млечната жлеза.

До вчерашното телевизионно изявление на Ангел Бончев, довело до освобождаването на съпругата му, се стигна след като Бончев потърси bTV с молба да се свърже с фондация "Утре за всеки", която популяризира кампанията си срещу рака на гърдата. Бончев поиска сам да обясни защо и каква сума дарява на кампанията, в изявление по bTV и с надеждата, че така помага за освобождаването на съпругата си. Записът е направен около 17.00 часа в един от офисите на Ангел Бончев, координирано с органите на МВР и Държавната агенция за национална сигурност.

Ръководството на "Литекс Комерс" излезе със специално изявление, в което благодари на МВР за благоприятната развръзка по случая със семейство Бончеви. "Радваме се, че всичко завърши по този начин", се казва в съобщението. Изразява се и съчувствие към семейството за всички претърпени болки. /БЛИЦ