Загиналият при масовия бой с кирки в Казанлък е баща на две деца. Той е бил на 37 години и е трябвало да е част от дело за друг побой. Това каза кметът на село Манолово, откъдето е и жертвата.

Починалият се казва Рангел Стефанов Станчев, обясни кметът Мурад Моллаахмед. „Понеже баща му беше бит миналата година от този род Тахировите и им предстоеше дело вчера. Този Рангел за съжаление е бил с баща си вчера. Говорим за стара свада, говорим за стари вражди", каза той.

След побоя вчера няколко души са в болница с опасност за живота. Случаят е от Казанлък и в него участват две ромски фамилии. По обяд два буса и няколко автомобила спират на улицата до пазара в Казанлък. По улиците започват да вървят около 30 души с мотики, брадви, бухалки и ножове. Два ромски клана е трябвало да се явят на дело в съда, но внезапно започва страшната разправия.

Задържани са 11 души. Враждата между двете семейства е стара, а преди години има и сгазено дете пак при инцидент между двете фамилии.

Тахирови и Бижеви имат проблеми помежду си от години. Последният инцидент не е единствен. Преди месеци те се сбиват и пред полицейското управление.

Според местните искрата се запалва от нещо дребно, но понеже се движат с кирки и брадви - се стига до масовия бой и трагедията.

В Павел баня ще се следят училищата, където учат и децата на двете фамилии.

Късно снощи жандармерия и полиция охраняваха двете махали в селата, където тези хора живеят. 

Един от пострадалите от село Тъжа разказа пред bTV, че е бил нападнат, когато е излизал от колата си, за да отиде на дело.

„Преди няколко седмица биха нашия зет в казино в Павел баня, имаха дело в Маноловци. Отивахме на делото. 10-15 души от нашите са в полицията. Жените и децата се страхуват да излизат в село Тъжа“, разказа пострадалият мъж от Таирови.

Той обясни, че не искат да се бият, а да работят. Мъжът бе категоричен, че този път нападението идва от другото ромско семейство.

"Не знам за какво става въпрос, каква е причината за боя. Ама изкараха брадви-мрадви, туй-онуй", разказа Али пред Нова телевизия.

А Исус, един от пострадалите, казва, че не помни много. 

Хората в Казанлък и в двете села се притесняват, че след убийството на Станчев може да последва кървава вендета. И днес продължава засиленото полицейско присъствие в селата на двата клана. Сили на Жандармерията са изпратени в селата Тъжа и Манолово.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук