Дни след сензационния арест на Е. Йотков - Кемчо и петричанките Мария и Силвия в Белград ъндърграундът в региона ври от коментари. Тримата бяха задържани с 2.200 грама хероин за около 200 000 евро, скрит в акумулатор в автомобила на Силвия, по време на мащабна операция "Цунами" в Сърбия, за която БЛИЦ съобщи преди дни. Оказа се, че арестът им съвсем не е случайно попадение, а вносът на дрога в Сърбия - случайно "намерение" на тримата петричани, пише struma.com.
Според чуждите служби става въпрос за организиран канал за трафик на наркотици по трасето Петрич-Сърбия-Германия. Каналът функционира успешно от около 5-6 години като смазана машина, в която участва доставчик на дрога от петричко село, чийто основен бизнес е внос на автомобили.

Доставчикът бизнесмен се снабдявал с хероина от Близкия изток по друг отработен канал. Схемата продължава изпечен майстор на акумулатори отново от петричко село, който изработва акумулаторите, така че дрогата да не бъде видяна при проверка от митнически скенер. Акумулаторите се изпразват отдолу, а отгоре функционират като такива, облепват се с фолио, за да не ги "прониже" скенерът, и така каналът е действал от години.

Този път обаче явно е изтекла оперативна информация към сърбите. Според познавачи, ако те не са имали предварителна информация за наличието на хероин в акумулатора-няма начин дрогата да бъде видяна, толкова талантлив е майсторът им. Стана ясно, че са задържани не само тримата петричани, но и софиянец. Сърбите направиха истинско показно на мащабна операция, тъй като всеки един от арестуваните 66 души в нея е обект на индивидуално разследване.

Така и нашенци, с които в момента се провеждат разпити в предварителния арест. Дрогата е намерена в автомобила на Силвия. Спецслужбите изясняват откъде и кой е продал колата на Силвия и ще се потвърди ли  участието на автобоса в канала. Кемчо отдавна е в този канал. Той е пътувал многократно за Германия, където е продавал дрога на дребно.

Още много мулета от Петричко са работили във въпросния наркоканал. Дали Силвия е знаела какво съдържа акумулаторът в колата й не е ясно. Не е ясно и дали приятелката й от детинство Мария е имала информация.

Според петричани единствено Мария не е подозирала какво се случва. Около този канал тепърва предстоят потресаващи разкрития. А иначе ситуацията с нашенци е изключително тежка. Засега двете момичета отричат да са знаели за съдържанието на автомобила. Не е ясно обаче какво разказват Кемчо и софиянецът, който е мистериозна до момента фигура. Във всички случай ударът на сърбите е резултат от предателство по веригата.