Осъдителна присъда за длъжностно присвояване постанови Районен съд – Варна за 43-годишна жена, работила като продавач-консултант в заложна къща. Това съобщават от пресслужбата на ВРС. 

В процедура на съкратено съдебно следствие, подсъдимата бе призната за виновна, че при продължавано престъпление, в периода от 21 ноември 2011 г. до 23 януари 2015 г., присвоила чужди пари и вещи на обща стойност за над 71 000 лева, поверени й в качеството на длъжностно лице да ги пази и управлява. 

Сумите и движимите вещи били собственост на новоучредено дружество, стопанисващо заложна къща във Варна, с основен предмет на дейност предоставяне на парични заеми и сделки с благородни метали и камъни, получени в залог. 

Присвоеното имущество е в големи размери и за улесняване на присвояването подсъдимата е извършила и друго документно престъпление, за което по закон не се предвижда по тежко наказание. 

Документното престъпление е свързано със съставянето на неистински официални документи – множество заложни билети. 

Едва след извършена ревизия през 2015 год. се разбира за неправомерните действия по облагодетелстване на продавач-консултанта. 

43-годишната жена e с чисто съдебно минало. 

Пред съда тя призна фактите, изложени в обвинителния акт. 

За всяко от деянията съдът наложи отделни наказания като определи подсъдимата да изтърпи по-тежкото от тях – 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 4 години. 

Подсъдимата бе осъдена да заплати на гражданския ищец обезщетение за причинените имуществени вреди, заедно със законната лихва до окончателното изплащане на сумата. 

В нейна тежест са още държавната такса върху уважения иск, направените по делото разноски и адвокатски хонорар. 

Присъдата на Районен съд – Варна подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред ВОС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!