Възходът на “най-опасния жив сърбин” Сретен Йоцич /46 г./, както го нарекоха сръбските медии, от дребен престъпник до най-големия югогангстер, тръгва от началото на 90-те години, когато той започва да работи за УДБА /тайната полиция на Югославия/, пише “Време”.
Дотогава е дребен престъпник, който бързо се издига до наемен убиец. Скоро се прочува като важен играч на западноевропейския пазар на хероин и кокаин. Смята се, че е работил директно с наркокартелите от Южна Америка. С името му се свързват и многобройни убийства, дори няколко на полицаи, които така и не доказани. Легендата за него започва с историята, че произлиза от семейство с прокралски възгледи и през 1984 г. избягва от комунистите в Сърбия в Амстердам. И веднага получава прякора си Йоца Амстердам. Там той завършва в ареста, откъдето скоро избягва в България, нов и перспективен център за трафик на наркотици. В България живее и работи под фалшива самоличност като Марко Милосавлевич. От България предприема акцията по ликвидирането на холандския прокурор Коос Плоои. В България работи под закрилата на сръбската Държавна сигурност, свързват го с Йовица Станишич, бивш шеф на Държавна сигурност. Според медиите през 2002 г. в България Йоцич е издаден от покойния Душан Спасоевич /лидер на Земунския клан, убит при операция “Сабя” в Сърбия/ и осъдения, тогава главен обвиняем за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич Милорад Улемек – Легия. Целта била те да поемат неговия канал за кокаин. След арестуването му в София Йоца е екстрадиран в Холандия. Преди година и половина се заговори, че навремето Йоцич е ангажирал Роберт Матанич /арестуван вчера в Хърватия за убийството на журналиста Иво Пуканич/ и Иван Може /който изчезна безследно от България и сега не е известно дали е жив/ да ликвидират българския наркобос бай Миле, тъй като българският му колега трябвало да го спаси от екстрадиране в Холандия, което бай Миле не направил, но си прибрал трите милиона долара. Казват, че в България Йоцич предлагал да изплати част от външния дълг на страната, ако го пуснат на свобода.
След това Йоца бързо се сетил кой го е предал на българите. И от холандския затвор бил достатъчно влиятелен, за да застраши Легия. Милорад Улемек се оказва в незавидна ситуация, той се укрива от 2003 г. и зависи от ятаците си, които биха могли или да се противопоставят на все по-силния Йоца, или да издадат Легия, който става все по-слаб и беден. Легия се предава на властите през май 2004 г. /в. “24 сата”