Соченият за наркобос Димитър Вучев-Демби се цанил за чирак на легендарния обирджия Коваленко Коваленков. Той е трябвало да бъде обучен за няколко месеца в тънкостите на "занаята", за да може да участва в планиран банков обир. Това е една от версиите, по която работят холандските ченгета, заловили нашенците в крачка, съобщава "България Днес".
На 1 ноември Димитър Вучев и Коваленко Коваленков са били спипани докато взломяват апартамент в град Дерайп. В ръцете си те носели 200 грама златни бижута, 5 бона в евро, а Коваленков дори преметнал през врата си скъп фотоапарат досущ като турист. Двамата обирджии са откарани в тамошния холандски арест. Това съобщи на пресконференция шефът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски.
 

У нас Димитър Вучев се води обвиняем за притежание на наркотици. Той бе арестуван в края на 2014 година след поредица обиски в дома му, където бяха открити пакети марихуана. За кратко е задържана и съпругата му Милена. След това е освободена срещу парична гаранция. Същото се случи и с Демби, но 6 месеца по-късно. През юни 2015 година той бе пуснат срещу 1500 лева, тъй като прокуратурата така и не успя да подготви и внесе обвинителен акт. Твърди се, че докато бил в килията, Демби буквално фалирал и щял да загуби дома си. Това била и причината да прибегне до услугите на Коваленко, твърдят негови близки от ъндърграунда.
 
Двамата се запознали в следствения арест преди години. Тогава Коваленков лежал за отвличането на два микробуса с лични вещи на туристи в Банско и Разлог.
След като изпаднал в немилост, а и съществувала реална опасност за живота му у нас, Демби заминал за чужбина напълно легално. Той няма забрана за пътувания, а освен това не е подсъдим. Разследван за наркоразпространение и е един от основните свидетели срещу сочения за наркобос номер 1 у нас Златомир Иванов-Баретата.
 
В Холандия Демби се срещнал с Коваленко. Срещите им били засечени от холандските ченгета, които отдавна дебнели прочулия се и там обирджия. Коваленков и Демби са следени от службите няколко седмици, като българските полицаи помагали за операцията.
 
Коваленко Коваленков е с интересно криминално минало. Той е заподозрян за участие в някои от най-грандиозните банкови обири у нас. С над 28 криминални регистрации, той неведнъж е бил тартор на спецбригада от крадци. Името му се прочу в медиите през 2004 година, когато Коваленко предложи най-големия подкуп на полицай, за който униформените бяха чували. Той и аверите му бяха спипани с инструменти за разбиване на патронници, ръкавици, шлайфове и кучегони. След кратка гонка униформените заловили 35-годишния тогава Коваленко Коваленков и 45-годишния Иван Тончев. Щом ги вкарали в служебната кола, Коваленков им предложил 2000 евро подкуп, за да ги пуснат. С приближаването на местното РПУ мизата стигнала до 10 000 евро. "Накрая дори ни предложи сами да кажем цифра. Щял да звънне един телефон и парите да са в ръцете ни", разказаха петричките ченгета.
 
Съпругата на Демби – Милена, е категорична, че мъжът й няма финансови проблеми. До момента тя не е получила официално информация, че съпругът й е задържан, и затова няма намерение да заминава за Холандия. Нещо повече - смята, че информацията за задържането му е лъжа. На това мнение е и адвокатът на Демби - Иван Антонов.
 
"Звъняхме в консулството, но там нямат информация за подобен арест. В Холандия арестуваните чужденци имат право на обаждане до близък или защитник. Такова в случая е нямало", коментира маститият юрист. Той подчерта, че Демби не дължи пари на лихвари, работи на трудов договор и има над 1 милион лева, които депозирал в доверителна банкова сметка. "Лихварите, които предявяват претенции към Димитър Чуев, могат да заповядат с документите и ако всичко е изрядно, ще си получат парите на секундата", гарантира адвокат Антонов.