25-годишният Спас Янков, участник в забранената масова веселба вчера в ромския квартал в Петрич, влиза в затвора незабавно, информира struma.com

Оказа се, че мъжът, който влезе в ролята на "оператор ", заснел на видео тържеството в центъра на махалата, е с условна присъда за извършено престъпление.

Той бе задържан снощи, с още 2-ма негови съкварталци, заради темпераментните кючеци и хора, вдигнали на крак полиция и общинска охрана. Прокуратурата повдигна обвинение срещу 3-мата задържани за нарушение на мерките в извънредното положение и нарушение на карантината.

Веселбата излезе "на носа" на Спас, който в рамките на условната присъда погази новите разпоредби на закона за здравето чл. 355 ал. 2 и незабавно влиза в затвора.

По този член законодателят предвижда до 5 години лишаване от свобода и до 50 000 глоба. Случилото се буквално втрещи роднините на Спас Янков, неочаквали подобно сурово наказание за веселбата си.

Припомняме, че вчера следобед полиция и общинска охрана в Петрич реагираха светкавично, след като се получи сигнал, че в ромската махала има струпване на хора, веселие и в центъра се вие дълго хоро.

За броени минути в полицията бяха закарани всички от хорото, както и Спас Янков, Георги Янков и Снежана Иванова, които бяха с наложена задължителна карантина. 11 души се сдобиха с тежки актове, а останалите трима с обвинения.

Новината, че Спас влиза в затвора за това буквално попари махалата, днес следобед по улиците там нямаше жив човек, казват запознати.

Петричката полиция и община направиха истинско показно как се действа в случай на безотговорно и застрашаващо живота и здравето на хората, поведение. И това, че в Петрич се вземат крути и адекватни мерки в ситуацията на извънредното положение, заради пандемията от коронавирус, има своето доказателство.

От десетки PSR проби, взети вчера от медицинския персонал в  болницата и жители на града - всички са отрицателни.

Въпреки  хилядите завърнали се гастарбайтери и стотиците, поставени под карантина, общинска управа и полиция успяват да държат опасния вирус далеч от Петрич.