В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа, се е стигнало до сбиване в центъра на Силистра, пред хотел "Данубе".

Според полицията няколко души са се скарали на територията на заведението, а по-късно конфликтът се е разраснал, привличайки вниманието на други хора.

Напрежението ескалира и се стига до сбиване между две групи лица. Пристигналите на място полицаи успяват да разтърват групите и да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението.

В резултат на сблъсъка няма сериозно пострадали, двама са прегледани от медицинско лице и са освободени.

Два часа по-късно пред хотела се събират над 100 души, а напрежението отново нараства. За да се успокоят страстите, полицаите са принудени да отведат в РПУ-то двама от присъстващите.

Част от събралите се напускат центъра с колите си, следвайки полицейския автомобил със задържаните.

Размяна на нецензурни думи е в началото – напрежението ескалира и се стига до сбиване между две групи лица. Пристигналите на място полицаи разтървават групите и предотвратяват по-нататъшна ескалация.

Но пострадалите, младеж под трийсетте и мъж на близо 50 г. са със сцепена вежда и устна, се завръщат на мястото на инцидента с подкрепление от около стотина души. По-късно вече са пред сградата на полицията.

Ромският лидер Румен Чезаров, дядо на пострадалия младеж, каза пред БНР:

"Ще напишем до всички инстанции. Разбрали ли сме се да си тръгнем по каналния ред, да не ги съдим по нашия закон. Нашият закон е много грозен".

Теодор Желев от Окръжна прокуратура заяви:

"Обвинението, което повдигаме в момента, е по два текста. За причинителя по чл. 325 – втората алинея във връзка с първата – хулигански действия, извършени в условията на изключителна дързост и цинизъм, и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и по ксенофобски подбуди".

Екипи на Жандармерията патрулираха на територията на Силистра и село Калипетрово с оглед опазването на обществения ред.

Двама са задържани за 24 часа, като на един от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постоянното му задържане под стража. Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста.

Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за ксенофобска проява.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук