Двама лекари от Областната болница "Д-р Тота Венкова" в Габрово се изправят пред Апелативния съд в Търново в понеделник по обвинение за причинена смърт на родилка и бебето й преди 3 години. Делото тръгва на втора инстанция по жалби на акушергинеколозите.
През юни т.г. окръжният съд в Габрово ги призна за виновни и произнесе осъдителни присъди. Д-р Димитър Ангелов получи 5 години лишаване от свобода за причинена по немарливост смърт на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце. Бившият шеф на АГ отделението в стационара бе лишен и от лекарски права за 5 години.

Три години условно и отнемане на право да упражнява лекарска професия за същия срок получи и дежурната, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Делото приключи на първа инстанция след година и половина протакане и общо 3 комплексни съдебно медицински експертизи, последната от които от 7 вещи лица. По случая бяха разпитвани всички специалисти от болницата, пише "Монитор". 

Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. след преносване.
Две седмици няма назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, стана ясно по делото. На 25 септември вечерта бременната вдига 39,5 градуса. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов. Без преглед лекарят решава, че температурата е вследствие на възпаление от абокат. Всъщност Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица.

Д-р Ангелов вписва в историята на бременността, "за евентуално оперативно родоразрешение", но поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение, въпреки че на медицинската апаратура е регистрирано страдание на плода. Момченцето се ражда в 13 ч. на 26 септември, но издъхва часове по-късно, аутопсията показва дълбока аспирация на околоплодни води.
Родилката развива сепсис и издъхва в университетската болница в Плевен на 4 октомври.