26 души са разпитани за смъртта на началника на политическия кабинет на ДПС Ахмед Емин. Между разпитаните е и лидерът на партията Ахмед Доган. Това заяви днес вътрешният министър Михаил Миков, предаде репортер на БЛИЦ. Осем експертизи са назначени още в денонощието на смъртта на Емин. С голяма степен на вероятност става въпрос за самоубийство, сподели пред журналисти Миков.
По време на огледа от кабинета на Ахмед Емин са иззети лични вещи, бележник и разрешително за оръжие. По-късно в този бележник е открито и предсмъртното послание. Конфискувани са още и пари от касата в кабинета му, защото, според полицията, Ахмед Емин е имал отношение към счетоводството на ДПС.
Предсмъртното писмо ще бъде тайна до приключване на следствените действия, заяви още Михаил Миков.
Според него прекалено много хора спекулират с нещастния случай, включително и кметът на столицата Бойко Борисов. ДПС напълно е съдействало на криминалистите, стана ясно от позицията на вътрешния министър. Смъртта на Ахмед Емин е констатирана от екип на Правителствена болница, който е извикан от екип на НСО.
Загиналият не се приема от МВР като политическа фигура, защото не е член на нито една от структурите на ДПС. Все пак самоубийството на този човек не може да не бъде и политически коментирано, макар че много често истината пропадаше по трасето в жертва на политическите внушения, това е впечатлението ми от коментарите през изтеклата седмица, каза Михаил Миков.

Местопроизшествието е посетено от екипи на прокуратурата, МВР – “Разследваща полиция”, експерти, представител на следствието. Смъртта на Ахмед Емин е констатирана от екип на Правителствена болница, повикан по сигнал на НСО.
След инцидента, при огледа на тялото са иззети лични вещи на Ахмед Емин, включително и разрешително за ползване на оръжие, както и джобен бележник, като именно в него по-късно е открито предсмъртното му послание. В нощта на 17 срещу 18 октомври са назначени осем експертизи, разпитани са 26 човека, включително и лидерът на ДПС. Министърът отбеляза специално, че ръководителите на ДПС са оказали пълно съдействие на органите на разследването, като това констатират самите разследващи. Иззети са и други вещи от кабинета на Емин и са назначени технически експертизи. В дома му е извършен оглед и е преценено, че оттам не е необходимо изземване на вещи, за които прокуратурата и разследването да преценят, че са съотносими към случая. В кабинета му е направен оглед още същата нощ, касата е била запечатана. По-късно от касата са иззети някои вещи, включително и пари, тъй като е известно че той е имал ангажименти по отношение на счетоводната дейност на ДПС.

Не приемам лансираното в медиите от някои политически сили, че Ахмед Емин е бил ключова политическа фигура на ДПС, тъй като той не е член на никой от легитимните управителни органи на ДПС. Съжалявам, че толкова много спекулации се изсипаха във връзка с един трагичен инцидент, включително от хора като столичния кмет, като шефа на партията му, хора които са били в МВР и би трябвало с малко по-голяма отговорност да се отнасят към такъв тип случаи, коментира Миков. Той уточни още, че в предсмъртното писмо на Емин не става въпрос за 1985 година, а за 1989 година, но не пожела да съобщи подробности по писмото с аргумента, че след като приключи разследването то трябва да стане достояние на близките на Емин и тяхна ще бъде волята дали да бъде огласявано. Във връзка с предсмъртното послание министърът смята, че общественият интерес разбираемо е голям, но и той трябва да е в рамките на законовите, а и на моралните граници. След приключването на разследването тефтерчето става собственост на близките на Ахмед Емин и само те могат да решат дали да разгласяват съдържанието му, припомни Миков.

Не е добър атестат, когато дискусията се изнесе в плоскостта кога трябва да се казва дали е самоубийство или не. Разбира се, че до приключване на досъдебното производство, до произнасянето с мотивиран акт на органа всеки един такъв извод може да бъде оправдан от едно или друго. В крайна сметка има човешки опит, има наблюдения, има факти, които могат да позволят на един човек да прави определено заключение и по-рано без то да е формализирано с акта на съответния орган. Разбира се, категоричният извод прави прокуратурата, но информацията с която аз разполагам, ми позволява да потвърдя казаното от генералния комисар Павлин Димитров, че с голяма степен на вероятност става въпрос за самоубийство. Естествено, до приключването на досъдебното производство и произнасянето на прокуратурата, всеки извод може да бъде опроверган, но опитът и практиката на разследващите не бива да бъдат подценявани. Известно е че г-н Емин не е бил заплашван и до момента няма събрани данни за финансови проблеми от личен или служебен характер, заяви още Миков. /БЛИЦ