Eдин тон нелегална ракия, предлагана за продажба в Интернет, задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група. До незаконния алкохол те стигнали по обява за продажба на домашна ракия, публикувана в популярен сайт.
Митничарите си уговорили среща с подателя на обявата за закупуване на предлаганата ракия. Продавачът дошъл на срещата с пикап, а митничарите го изненадали с проверка. Установили, че в превозното средство има 43 пластмасови туби, всяка съдържаща по 10 литра без бандерол. При последвалата проверка в дома на шофьора на автомобила в пазарджишкото село Акинджиево, са открити складирани в мазето на къщата други общо 570 литра домашно произведена ракия, без документи за платен акциз.<br /> <br /> Именно за да бъдат ограничени в производството и търговията подобни нелегални производители, от началото на годината в сила влезнаха нови правила: вдигна се почти двойно акцизната ставка за казани с обеми над 500 литра и се въведе график за варене &ndash; от юли до декември.<br /> <br /> От тези мерки се очакват няколко неща &ndash; да има засилен контрол, да има яснота кой и колко вари и най-вече &ndash; от какви суровини, в предвид, че в периодите от януари до юли няма плодове, които да са годни за изваряване. Има обаче развалени мармалади, вкиснали компоти, стари загнили плодове и какво ли още не, което реално влиза в производството на &bdquo;домашната&ldquo; менте ракия. Въпреки, че проблем има и той е очевиден, редица политически представители се опитват да прокарат връщане на старите правила, които допуснаха да се произвежда свободно и продава безнаказано ракия в промишлени количества. <br /> <br /> По последни данни над 9 000 са казаните, които произвеждат незаконно минимум 50 милиона литра &bdquo;домашна&ldquo; ракия и я търгуват на черния пазар у нас. България е единствената държава от ЕС, в която има облекчен режим като намален акциз за производство на домашна ракия. Всички, които произвеждат алкохол, независимо за какви цели и с какви обеми, подлежат на едни и същи закони и данъчни условия. Реалността у нас е, че законодателят допуска всеки да може да прави домашна ракия за себе си. Забранено е обаче такава ракия да се появява на пазара и да съществува потенциална възможност тя да стигне до неограничен кръг лица, което реално се случва по пазарите, край пътя и дори в интернет. Освен, че лицата, които са я произвели нямат съответните знания, образование, технически умения, подобна ракия е напълно нелегална и произведена без контрол и при съмнителни условия. <br /> <br /> Доказано е, че домашната ракия, която залива пазарите ни, съдържа двойно по-високи стойности на отровни алкохоли, естери на мастни киселини и алдехиди от най-евтината и долнопробна заводска ракия. Случаят, който разбули най-накрая духовете на тема домашна ракия, за съжаление почерни коледните празници на цяла България. Десетки души пострадаха в следствие консумацията на домашна ракия, закупена от местен казанджия. Въпреки предупрежденията на различни лекари, експерти и токсиколози, хиляди хора избраха да поставят отново на масата си злокобната домошарка, която са закупили от познат или непознат казан./БЛИЦ&nbsp;<br /> &nbsp;