Личните данни на 106 милиона души в САЩ и Канада са били откраднати след хакерска атака на американската финансова компания Capital One.

Информацията беше потвърдена от нейни представители, с уточнението, че хакерът извършил пробива, вече е арестуван. Данните сочат, че атаката е извършена на 19 юли.

Изтекли са имена, адреси и телефонни номера на хора, кандидатствали за различни кредитни услуги. От компанията уточниха, че хакерът не е успял да достигне до номерата на кредитните им карти.

Компрометирани са обаче 140 хиляди номера на социални осигуровки и около 80 хиляди, свързани с тях, номера на банкови сметки. В Канада има изтичане на данни и от застрахователни полици.

От компанията заявиха, че всички засегнати ще бъдат уведомени. Ще продължи и разследването на атаката.

От министерството на правосъдието на САЩ потвърдиха, че хакерът е арестуван. Това е софтуерният инженер Пейдж Томпсън. 33-годишната жена е работила в технологична компания в Сиатъл. Тя ще бъде изслушана на 1 август, съобщава Би Би Си.
 
Според съдебните документи, тя се е хвалила за пробива в онлайн форум.
 
„На 17 юли 2019 година потребител на GitHub, който видял съобщението, сигнализирал Capital One за това, че може да е претърпяла кражба на данни“, се казва в документите.
 
Максималната присъда, която може да получи Томпсън, е 5 години затвор и глоба от 250 000 долара.

Превод и редакция: БЛИЦ