Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 19-годишен мъж за телефонна измама.

На 12 април в столичния квартал „Бъкстон“, неизвестно до момента лице въвело е заблудило възрастната жена В.М., като ѝ се обадило и казало, че неин близък е в болница и че тя трябва да му даде пари.

Жената изхвърлила през терасата на апартамента си торбичка с 35 000 лева и 3 400 евро. Обвиняемият Л.Г. като помагач с неустановени по делото лица, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, е причинил имотна вреда на възрастната жена в размер на 35 000 лева и 3 400 евро.

По случая е образувано досъдебно производство. 19-годишният младеж е задържан за срок до 72 часа.

В средата на март възрастна жена от Плевен стана жертва на телефонна измама. След обаждане по телефона тя изхвърлила през терасата на жилището си на площад "Македония" 1500 лева на непознат, чакащ пред блок.

При друг случай в Хасково беше измамена 86-годишна жена. С нея уж се свързала внучката ѝ, която живеела в Германия с дъщеря ѝ. Момичето казало, че бойлерът им гръмнал, вследствие на което майка ѝ е пострадала с очите и е възможно да ослепее.

В този момент слушалката била взета от мъж, представил се за доктор. Той заявил, че е нужна операция, която струва 300 хил. евро. Жената казала, че има само 26 хил. лева, за които мнимият лекар споделил, че ще стигнат за лещи.

След като разбрал къде живее жената, той ѝ казал да предаде парите на жена, която ще изпрати. Малко по-късно потърпевшата предала парите пред дома си на улица "Липа" на жена, която описала пред полицаите като пълна, с кестенява коса и около 30-40-годишна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук