Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обвини главния секретар на МВР Петър Тодоров за смъртта на шестима полицаи.

Отговорен е за липсата на организация и контрол. Това е довело до смъртта на шестима полицаи при изпълнение на служебните им задължения.

Вътрешният министър Калин Стоянов

„Главният секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в министерството, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на МВР при изпълнението на служебните им задължения в изключително кратък срок“, обяви на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му има ръст и на убийствата и случаите на домашно насилие.

„В резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар за периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. се наблюдава значително увеличениe на извършените престъпления против личността, както умишлени, така и предумишлени убийства с особена жестокост – в столицата и в страната, по време на битови скандали или в условията на домашно насилие“, заяви още Калин Стоянов.

Сред пропуските са неглижирането на сигналите , подавани за заплахи и последвали убийството на психолога Иван Владимиров, както и влизането на Ангел Христов у нас, който е бил обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

„През февруари 2023 г. бе извършено убийство на известен български психолог в кооперация на улица „Черковна“ в София. Убийството е извършено от служител на Министерството на вътрешните работи.

Тук характерното е, че преди извършеното престъпление майката на жертвата многократно е подавала сигнали към МВР за отправени към семейството закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание“, коментира вътрешният министър.

Според Калин Стоянов редица пропуски са допуснати и по разследването за убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Допуснато е убиецът да напусне страната“, каза Стоянов.

Всичко това, според вътрешния министър, е показател за допуснати за редица грешки.

Отговаряйки на въпроси за убийството на Алексей Петров, Калинов каза: 

"И към момента текат изключително адекватни опертивно-издирвателни мероприятия. Има множество установени факти и обстоятелства, които трябва щателно да бъдат проверени. Работи огромен екип от хора считам, че рано или късно ще има резултат. Към момента нямаме заподозрян

„В момента МВР е ангажирано предимно с опертивно-издирвателни мероприятия, които следва да бъдат подкрепени със съответното наказателно производство. Работи се в тесен синхрон с наблюдаващия делото прокурор. За момента не се работи по версията за политическо убийство. Тя също се проверява“, заяви МВР шефът.

Стоянов заяви, че засега все още няма информация Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, да е починал. Той не можа да отговори на въпроса, защо той е свален от издирване от Интерпол. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук