Крадците смениха парите с кредитни и дебитни карти. Наглите апаши вече тарашат чантите не за левове, а за електронни портфейли, където има много повече пари. Кралете на родните джебчии се завърнаха от гурбет и вече вилнеят у нас. Най-сръчни са бандите за кражби на кредитни карти, от които пропищя цяла Испания. Засякохме в началото на март тарторите да кацат в София, но нямаме улики, за да ги задържим, казаха от МВР пред "Стандарт".
От началото на кризата МВР отчита ръст на кражбите от кредитни кражби. Апашите дебнат жертвите най-вече в късния следобед, когато хората пазаруват или разпускат в заведение. Именно моловете, магазините и заведенията са най-честите места, където задигат чантите и портмонетата.
Според статистиката на всеки 6 часа  по един българин става жертва на нагли обирджии. Най-често картите се изиточват между 20 и 22 часа. Два часа по-късно апашите атакуват отново картите, защото в полунощ лимитите се анулират. Средната сума, която успяват да източат, е 600 лева.
От МВР признават, че спецовете по източването на карти и банковите експерти, които правят защитите на електронните портфейли, работят с почти еднакво темпо. Вече остарялата "ливанска примка" все още се използва в провинцията. А най-новият капан на бандитите е в интернет. Крадците си регистрират мними търговски сайтове, където се продават стоки на атрактивни цени. За регистрация обаче е необходимо да посочите личните си данни и сметките на картите, с които ще плащате. Тези данни са достатъчни, за да изпразнят сметката.
Никога не хвърляйте разписката от сметката, съветват експерти. Никога не изпращайте лични данни, пароли и номера на банкови карти чрез имейл. Сериозните компании за онлайн услуги никога не биха поискали данните ви чрез електронно писмо. /БЛИЦ