47 047 броя контрабандни парфюми с имена на световноизвестни търговски марки задържаха митническите инспектори на митнически пункт Лесово. Това е най-голямото количество парфюми задържано на пункта тази година.
Контрабандната пратка е открита при щателна митническа проверка на влизащ в страната товарен автомобил с турска регистрация. Камионът е пътувал в посока от Турция за Германия. Като превозван товар шофьорът е декларирал пластмасови кутии, полипропиленови торби и опаковки. При проверката е установено, че между декларираните стоки са укрити 47 047 бр. маркови парфюми в опаковки по 50, 90 и 100 ml. Съставен е акт за митническо нарушение срещу турски гражданин с инициали Х.С.
Според Регламент 1383/2003 на ЕС и Закона за марките и географските означения, за случая ще бъдат уведомени и официалните правопритежатели на съответните търговски марки.
Общо четири опита за контрабанден внос на валута и търговски стоки предотвратиха митническите инспектори в Лесово само през последните два дни-събота и неделя. Съставени са три акта за нарушение на Закона за митниците и един акт за нарушение на валутния закон срещу трима чуждестранни и един български гражданин. Освен посоченото количество контрабандни
парфюми, задържани са и недекларирани 10 100 евро, 190 бр. различни дамски облекла и 800 бр. ароматизатори за автомобили.
Недекларираната валута е открита при личен преглед на холандски гражданин от турски произход, който е пътувал в лек автомобил с румънска регистрация. При митническа проверка на друг лек автомобил, също с румънска регистрация, са открити недекларирани 190 бр. дамски облекла-блузи, костюми, панталони. Нарушителят е турски гражданин. Контрабандно пренасяните 800 бр. ароматизатори са иззети при проверка на лек автомобил с българска регистрация. Нарушителят е български гражданин. /БЛИЦ