Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста бившия председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Той беше обвинен, че е участвал в организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков.

Според съда Митев няма опасност да се укрие, но се налага задържане под стража, защото разследването е в начална фаза и не са разпитани всички обвиняеми, включително и Божков.

Прокурор Тихомир Стоев коментира, че Огнемир Митев е бил „инструмент“ на организираната престъпна група заради „длъжностното качество, което е имал като председател на агенцията“ и в което той помагал „за престъпните цели“ на бандата.

„Според мен го е правил абсолютно съзнателно. Аргумент за това е и доста дългия период, в който се е случвало. То се е случвало през целия период, в който е оглавява държавната структура, през целия период е нарушавал систематично своите задължения.

Няма как, при първата хипотеза, ако той е бил заставен, той да не е реагирал срещу това заставяне и, втора хипотеза, да е бил толкова наивен, че да не е разбирал какво всъщност прави като нарушава закона“, обясни обвинителят.

Адв. Володя Йотов отбеляза, че според прокурора клиентът му е бил „инструмент“, „но не каза по какъв начин е бил инструмент и защо е бил такъв“. Защитникът посочи, че Митев не е давал обяснения и това е негово право, което не трябва да води до изводи за вина.

Мярката за неотклонение не може да произхожда от тежестта на обвинението, такава мярка е много тежка репресия, когато е срещу един нормален човек, подчерта адв. Йотов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник: bTV