Съдът отмени паричната гаранция на Венцислав Христов-Венци Лавацата. Така той остава в домашен арест. 

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) е окончателно, пише "Флагман".

На 19 май долната инстанция промени мярката за неотклонение на Лавацата от домашен арест на парична гаранция в размер на 50 000 лв.

Прокуратурата е пуснала протест срещу определението на Специализирания наказателен съд (СНС). Жалба обаче е постъпила и от адвоката на Венцислав Христов - Вяра Братоевска. В нея се изтъква, че паричната гаранция от 50 000 лв. не е съобразена с имотното състояние на Христов.

СНС не отчел и че родителите на подсъдимия са с влошено здравословно състояние и доходите на семейството са намалени, тъй като бизнесът му бил сериозно засегнат от ковид-пандемията.

Освен това Венцислав Христов продължително време не полагал обществено полезен труд, поради което не разполагал с 50 000 лв.

От прокуратурата пък излагат съображения, че определението на СНС е неправилно и незаконосъобразно, тъй като не били налице нови обстоятелства, налагащи изменение на мярката за неотклонение. Според обвинението, не е отпаднала опасността от извършване на престъпление и укриване от страна на Венцислав Христов.

На 14 юни обаче адв. Братоевска е оттеглила жалбата от името на клиента си. А причина за това вероятно е определението на АСНС от 11 юни. То прекратява съдебния процес срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и още 12 души, сред които и Венци Лавацата. Това всъщност е и причината да бъде отменена паричната гаранция на Лавацата.

“С оглед на горното наказателното производство е на досъдебна фаза, поради което настоящето дело следва да се прекрати, поради липса на предмет”, пише в определението на АСНС за мярката на Венцислав Христов, което е с дата 15 юни.

Така, донякъде парадоксално, Лавацата остава в домашен арест, вместо да излезе под парична гаранция, макар че съдебният процес срещу него е прекратен.

Очаква се реакция от прокуратурата, която вероятно ще се опита да върне бързо делото в съда. В противен случай може да се наложи Митьо Очите и още няколко души да бъдат пуснати на свобода след близо три години под стража.