Смъртта на онкоболна жена разкри измама в размер на хиляди левове, сътворена от пловдивския зет на родопско семейство, пише 24rodopi.com.

Безработният се възползвал от незнанието и притесненията на хората и успял да ги завлече с 5100 лева в рамките само на дни.

Пловдивчанинът живеел на семейни начала в града под тепетата с жена от Крумовградско. Лелята на изгората му постъпила за лечение във Втора хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Тогава безработният, който имал редица кредитни задължения, решил да действа.

Той се възползвал от загрижеността на близките и ги въвел в заблуждение, че трябват средства за лечението на жената. Обадил се по телефона на съпруга на родопчанката и поискал първоначално 500 лева, за да заплати такси в болницата. Парите били преведени, а на следващия ден жената била изписана, като трябвало да започне курс по химиотерапия в друго лечебно заведение.

Близките на жената не били запознати с процедурите и се доверили на кандидат-зет си. Ден по-късно той поискал 1000 лева, които също му били преведени. На следващия ден обаждането било с цел изплащане на 12 000 лева за цялостното лечение. Семейството се притеснило, тъй като не разполагало с подобни средства.

Затова и измамникът още същия ден ги уверил, че успял да „договори“ лечение за 8000 лева, но трябвало на момента да се изпратят 3000. Получил поредната вноска, а ден след това и още 600 лева. Така в рамките само на 7 дни той прибрал 5100 лева, без изобщо семейството да подозира, че лечението на онкоболни в България е безплатно.

Месеци по-късно жената починала. От Университетската болница и Онкологичният център уведомили, че лечението е заплащано по Здравна каса и никакви други плащания не са постъпвали за пациентката.

Повече от година след като лъснала измамата, пловдивчанинът влезе в съда в Крумовград. Той призна вината си и получи след редукция на наказанието една година „лишаване от свобода“, с 3-годишен изпитателен срок.

Оказало се, че мъжът има още една условна присъда, този път от съда в Бургас. Тя обаче е влязла в сила след периода на извършване на измамата и по Закон условното наказание не може да се превърне в ефективно.