Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Софийски градски съд по делото срещу бившия служебен здравен министър Илко Семерджиев.

Той бе обвинен за оказан натиск над тогавашната директорка на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Семерджиев бе част от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Според обвиненителния акт, на 24 март 2017 г. той е заплашил Стоименова да назначи конкретно лице за зам.-директор. Шефката на ИАЛ не искала да назначи посочения човек заради конфликт на интереси, а Семерджиев я заплашил с уволнение, ако не промени решението си.

“В конкретния случай подсъдимият като министър в рамките на служебните си правомощия законосъобразно е настоял пред свидетелката Стоименова да бъде назначен от нея неин заместник. Тя, въпреки липсата на пречки да стори това, е бавела във времето да изпълни неговото разпореждане, а накрая е отказала да стори това без да сочи някакви законосъобразни причини за поведението си. От друга страна тя не е предложила друго лице за този пост и просто
е отказала да изпълнява добросъвестно служебните си задължения, а вместо това е подала жалба срещу ръководителя си в прокуратурата, че се почувствала заплашена", се казва в решението на Софийския апелативен съд.