Мъж от Кюстендил, въртял измами в цялата страна, е осъден на 5 години и 6 месеца затвор, които трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Присъдата е постановена от районния съд в Монтана и потвърдена от окръжния.

45-годишният С.С.А. е от Кюстендил, но въртял далавери из цялата страна. Той успял да прибере от фермери 42 880 лева с обещанията, че ще им достави елитни породи крави и говеда от Холандия и Австрия. С.А. ограбвал земеделци от София, Павел баня, град Рила, Благоевград, Трън, Перник. Спипан е в началото на 2014 година, след измама в Бойчиновци.

През януари 2014година в Стрелча и София за телета от Холандия клиент платил 10 800 лв, но никога не видял животните. През същия месец в Павел баня и София измамникът обещал на друг земеделец 30 юници от порода ,,Симентал“ и взел от него 14 100 лева, пише "Булнюз".

В град Рила и Благоевград С. С. А. получил и от животновъда Я. Р. М. 4 840 лева срещу договорката да достави 17 телета порода „Симентал“ от Холандия. В Трън и Перник С. С. А. прибрал от друг животновъд 4500 лв. за 17 телета ,,Симентал“ от Холандия.

В началото на февруари 2014 година С.А. успял да се свърже с фермера Т.Д.Г. от Бойчиновци. Той му обещал  12 крави порода ,,Холщайн“ и „Редхолщайн“, внос от Австрия, и прибрал от него 8640 лева. Кравите никога не се появили в Бойчиновци.

В хода на разследването е установено, че за по-малко от месец измамникът е успял да върже петима фермери от всички краища на страната и  им причинил имотна вреда в големи размери - общо 42 880 лева.

Съдът в Монтана го призна за виновен и го осъди на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, които трябва да изтърпи при първоначален строг режим.

Докато въртял далаверите си бизнесменът бил в изпитателен срок.

Съдът приведе в изпълнение и най-тежката от двете предишни условни присъди, постановени от Районният съд – Кюстендил за прокарване в обръщение на фалшиви облигации или държавни ценни книжа и документна измама, в размер на две години затвор, които ще трябва да изтърпи допълнително при първоначален строг режим. 

С. С. А. трябва и да заплати общо 27 240 лева обезщетения за имуществени вреди, заедно със законната лихва, на трима от измамените стопани, подали граждански искове, както и 1089.60 лева държавна такса.

Присъдата вече е приведена в изпълнение, съобщават от окръжния съд в Монтана.