Благоевградските експолицаи Георги Георгиев и Славейко Попдимитров бяха осъдени условно за 10 лв. подкуп. Присъдата постанови вчера тричленен състав на Окръжен съд, председателстван от Диана Узунова. Георги Георгиев бе признат за виновен, че поискал рушвета от шофьора Росен Чорбаджийски, за да не му съставят акт за пътно нарушение, за което бе осъден на 1 година условно, а Славейко Попдимитров на 8 месеца условно за това, че приел парите, съобщава struma.bg

Двамата бивши полицаи бяха категорични, че не са търсили подкуп от водача на лекия автомобил „Ауди“, известен като DJ Роско, по време на проверката на 28 септември 2016 г. на ул. „14-ти полк“. Георги Георгиев спрял шофьора за проверка заради по-слабите светлини на фаровете, но след като се оказало, че това са LED светлини, разрешени от закона, го изпратил при колегата, който бил в служебния автомобил, за да го запише в бордовия дневник, че е проверен. Славейко Димитров твърди, че не е имал никаква комуникация с шофьора, а само записал данните на автомобила.

В защитните си пледоарии адвокатите бяха категорични, че обвинението се гради само на противоречивите показания на основния свидетел Чорбаджийски, които след това се интерпретират от другите свидетели. „Основният и единствен свидетел е разпитван 4 пъти и никъде не казва, че са му искали подкуп, а просто той така възприел думите на Георгиев. Безспорно се установи, че майка му е работила в един кабинет с военния следовател Иван Тренчев, който бил във влошени отношения с полицай Георгиев.

Шофьорът Чорбаджийски снимал банкнота от 10 лв. с телефона си, която никой не му е искал. Не е ясно дали това не е станало преди проверката, тъй като вещото лице, извършило експертизата, даде уклончив отговор за двете локации на телефона. Единственото доказателство по делото е, че двамата полицаи са длъжностни лица“, заяви адвокатът на Георгиев.

В правото си на лична защита бившият полицай, който е дипломиран юрист, заяви, че освен противоречивите показания на основния свидетел има неверни твърдения в обвинителния акт. „С колегата бяхме на ул. „Симеон Радев, а не на ул. „14-ти полк“. Установи се, че няма аудиозапис в телефона на Росен Чорбаджийски, който да е чут от шефа на КАТ Данаил Стоицов и неговия син Георги.

Снимката на банкнотата не е направена по реда на НПК и не е годно доказателство. При извършване на обиска ми бе допуснато процесуално нарушение. Въпреки декларираното ми желание да се свържа с адвокат това ми бе отказано и бях обискиран от следовател Иван Тренчев в сградата на полицията, а не както се твърди, че сме обискирани в денонощен магазин. Не стана ясно как с колегата сме имали общ умисъл, след като сме давали съвместен патрул два-три пъти”, заяви Г. Георгиев и поиска да бъде оправдан. Той поясни, че срещу него имало жалби от военния следовател Иван Тренчев и сина му, както и че той водил дело за клевета.

„Обвинението е неоснователно и недоказано”, заяви адвокат Николай Кокинов, бивш шеф на Софийска градска прокуратура, който поиска оправдателна присъда. От своя страна, Славейко Попдимитров заяви, че нито е разговарял, нито е искал да получава каквото и да е, а си е изпълнявал служебните задължения.

Прокурор Станислава Арабаджиева пледира за минимална присъда с оглед чистото съдебно минало и на двамата полицаи и ниския размер на подкупа. След съвещание съдия Диана Узунова ги призна за виновни и след като постанови условните присъди, отмени паричните гаранции от 1500 лв., наложени и на двамата.

Присъдата ще бъде обжалвана пред САС.