Бургаският окръжен съд разгледа мярката на похитителите от Банево Йордан Янчев-Баневския и Жельо Тончев, които на 7 май отвлякоха 16-годишния Златин и го пребиха зверски. Опитният магистрат Събчо Събев разгледа материалите по делото и остана потресен от доказателствата, съобщава "Флагман".

Според адвокатите на обвиняемите нямало основание да се счита, че двамата могат да се укрият и те трябвало да получат по-леката мярка – гаранция. Съдията даде думата на обвиняемите, които влязоха в извинителен режим и развиха тезата, че това, което са направили не било толкова сериозно. Докато Йордан Баневския се опитваше да се защити за деянието си, той бе прекъснат от магистрата.

„Вие май не разбирате изобщо какво сте направили! Въобще можеше ли да си представите, че вашето деяние в лицето на Закона изглежда чудовищно. Това е 16-годишно дете! Ако толкова искахте да се правите на мъже да бяхте отишли при Кобрата и цялото това нещо за една дебитна карта – глупава пластмаса! Ами ако беше забърсал жена ти?”, изнесе емоционална и назидателна реч съдия Събев.

Йордан продължи да се извинява пред съда като каза, че съжалява за престъплението, но продължи да твърди, че то не е толкова сериозно. Събчо Събев вече видимо ядосан каза: "Човешката глупост наистина е безгранична! В постъпката Ви няма логика. Всички виждаме, че в залата дори адвокатите ви се чудят какво да кажат. Вие луди ли сте, бе!”, каза Събев и поиска обвиняемите да му кажат какво искат от него – дали да ги задържи, или да ги пусне по домовете им.

Те обаче продължиха с оправданията и поискаха да бъдат пуснати на свобода под гаранция. ”50 хил.лева!”, извика Събев.

Когато чу огромната сума Йордан се сепна и каза, че няма тези пари. Събев обаче неотклонно поиска в такъв случай родителите му да ипотекират, ако трябва къщата си. Той аргументира решението си с това, че подобна гаранция има смисъл, вместо да се налага фиктивна такава от 1000 лева.

Съдът ще се произнесе след минути, но дори и да ги пусне ще е с голяма гаранция.