С 21 килограма е отслабнал кърджалиецът Стайко Иванов - Човека птица, който започна гладна стачка в затвора, съобщава 24rodopi.com, позовавайки се на негови приятели. С протеста си делтапланеристът иска ново дело срещу себе си за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски.
Иванов бе преместен от болницата в Ловешкия затвор в един от най-страшните зандани в България - този за престъпници с най-тежки присъди, в Пазарджик.

„От затворническия кантар: 6.06.2017 – 86 кг, 29.6.2017 - 81 кг, 11.8.2017 – 71 кг, 20.9.2017 – 65 кг. Сега си го представете в графика надолу… Свършва в земята. Знаете какво е здрав и прав едър мъж да се стопи до 65 кг. Стайко не иска да живее, защото в затвора без вина да лежи. Човека-птица вече не може…“, коментират приятелите му.

Кърджалиецът е в затвора в Пазарджик от 21 декември м.г. За известно време бе хоспитализиран в болницата към затвора в Ловеч заради влошеното му здравословно състояние.

Стайко Иванов потърси убежище в Беларус, но след месеци престой в килия без прозорец, той е бил върнат в Полша с туберкулоза. От там пък Стайко бе пратен в България.

Припомняме, че делтапланеристът трябва да излежи 8-годишна присъда за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски, извършено преди 20 години. На 11 май 1997 година Тодоровски качва на автостоп Стайко, който се прибира от Пловдивския панаир, където е бил на изложение на авиационна техника. По-късно македонецът качва друг стопаджия. Според историята на Стайко Иванов, мъжът вади пистолет и стреля в главата на шофьора, когато Стайко е поискал да спре буса и да слезе от него. След като превозното средство се обръща, мъжът побягва. Основен обвиняем става кърджалиецът.

Оръжието никога не е открито, както и гилзата. Той прекарва месеци в следствения арест. Делото се точи с години, криминалистите така и не успяват да намерят нито мотив, нито категорични доказателства, че Стайко Иванов е убил  македонеца. През декември 2005 г. прокуратурата прекратява наказателното производство срещу него поради липса на достатъчно доказателства. През 2006 година кърджалиецът завежда дело срещу държавата заради неправомерното му задържане. Отговорът е-ново дело срещу него и присъда в размер на 8 години, след като всички доказателства по случая са били унищожени. Стайко решава да бяга и години наред е един от най-издирваните българи от Интерпол.

„Няма мотиви за убийството, няма открито оръжие, нито гилза. Искаме прокуратурата да възобнови случая, а след отказа на Окръжна прокуратура в Хасково, това може да стори главният прокурор", заяви адвокатът на Стайко Пламен Димитров.
Стайко Иванов ще трябва да изтърпи присъдата си при „строг режим", реши Апелативния съд в Пловдив, който се произнесе относно искането на защитата за промяна на режима. Жалбата бе определена като „недопустима", като „първоначалният режим за изтърпяване на наложеното на осъдения наказание „лишаване от свобода" е бил определен от съда с постановената присъда, която е потвърдена от Върховния касационен съд".