Днес в Окръжен съд Благоевград се проведе поредното заседание по делото срещу 83- годишният Иван Сратков, който преди две години закла 48-годишният си син Румен с брадва в петричкото село Мендово. Делото започна с разпит на свидетели, сред които бяха почти цялото семейство Сраткови - обвиняемият Иван, съпругата му Анета, дъщеря му Лидия, синът й Александър и другият син на подсъдимия Иван – Илия, съобщава struma.com.
 
Съдът попита свидетелите дали искат да се възползват от правото си да не свидетелстват против баща си Дъщерята на Иван Лидия първоначално искаше да откаже да свидетелства, но след това промени решението си и реши да разкаже какво знае по заплетената история.
 
Подсъдимият Иван се обърна към съда с думите: "Нито мога да чувам, нито да виждам", след което седна на мястото за обвиняеми и не продума до края на заседанието.
 
Първият явил се свидетел беше служителят на МВР- Петрич Бойчо Костов. Той разказа, че е получен сигнал от кмета на селото за убийство. Когато пристигнал в къщата, там бил обвиняемият Иван и съпругата му Анета. Тялото на сина им Румен било в стая на втория етаж, с почти разделена глава от тялото, след като бил заклан с брадва. Бай Иван бил качен в служебния автомобил, а следователите започнали своята работа по случая.
 
Служителят от ПУ на МВР в Петрич, продължи с думите, че семейството било печално известно в петричко. Синът Румен пиел непрекъснато, като лично свидетелят много пъти го настанявал в психиатричната клиника в Благоевград, след като получавал сигнали за неконтролируемо поведение.
 
Той твърди дори, че преди време убитият Румен счупил ръката на собствената си майка. Делото продължи с разпит на кмета на селото, Христо Учителски. Той е бил първият човек, пред когото Бай Иван изповядал убийството: "Аз го утепах", "Заклах го" - казал дядото пред кмета, след като го срещнал на улица в селото, на сутринта след убийството.
 
Кметът се обадил в полицията, а след това отишъл в дома, където лично видял трупа.
 
Учителски продължи своя разказ с покъртителни подробности за житието на семейството. Семейство Сраткови били много уважавани в селото, гледали животни и големи насаждения с тютюн. Били много работливи, но синът им бил проблемното дете. Пиел от сутрин до вечер, налитал на бой, тормозел близките си
 
В трагичния ден дори сам се похвалил, че взел последните 2 лв. на баща си, за да пие. Повече не го видели.
 
Делото продължи с разпит на останалите свидетели.
 
Припомняме, че случаят, който скандализира цяло Пиринско, стана преди 2 години, на 16 юли. Тогава Бай Иван заклал сина си, след това чак на сутринта потърсил помощ.