22-годишният Кольо Атанасов от Бургас, който включи пожарната система в мол „Галерия“, докато върти гумите на Мерцедеса си, ще отнесе глоба от 3000 лева и ще остане без шофьорска книжка за 1 година. Това пише в масивите на Районния съд, съобщи "Флагман". 


По-рано днес магистратите са взели решение, че Атанасов е особено рисков шофьор и предвид поведението му в паркинга на мола, е създал предпоставка за ПТП или трагичен инцидент. 

Припомняме, че през февруари 2020 г. камерите за видеонаблюдение на търговския обект щракнаха рисковите маневри и форсиране на младежа, а гъстият дим от гумите на Мерцедеса му успя да задейства съоръженията за безопасност.

Става ясно още, че сравнително младият шофьор Кольо, който има свидетелство за управление на превозни средства с категории В, С, М и ТКТ, има зад гърба си 11 фиша за нарушения на пътя и 6 наказателни постановления.

Още като непълнолетен в досието му са записани други 3 нарушения - за шофиране с висока скорост, напуска на ПТП  и за управление на МПС като неправоспособен.  Посоченото дотук сочи на Колью Атанасов е лице, което слабо се съобразява с правилата за движение по пътищата.

"Процесното деяние съставлява осъществяване на т.нар „дрифт“, при който и вследствие на високооборотното въртене на задвижващия мост на автомобил и триенето на каучука от автомобилните гуми с пътната настилка, се получава дим. Този дим в случая е задействал пожарогасителни датчици в търговския център и евакуационната система на търговския център. 

Безспорно е, че помещението на подземния етаж на МОЛ-а не се използва за подобен вид прояви", пише в мотивите на съда.  

Дрифтът се използва предимно за забавление и тип състезание между водачи на МПС, всякакви други интерпретации на случилото се за настоящия състав са лишени от смисъл, заключват магистратите. 

Този случай не е първият за санкциониран водач, дрифтиращ в затворения паркинг на мол „Галерия” в жк „Славейков”. Своевременно след подаване на сигнал било от охранителната фирма, било от граждани, контролните органи вземат отношение към всеки от случаите, но обичайно „нарушителите” разполагат с т.нар. „съгледвачи”, които сигнализират при влизане на полицейски автомобил в зоната на закрития паркинг.

Оттук нарушителите предприемат мерки за да се укрият, но контролните органи се снабдяват със записи от видеокамерите, разположени в обекта и заснели нарушението. На база видеозаписите се образуват административни производства и издирват нарушителите с цел санкциониране.