Върховният касационен съд с шеф Лозан Панов ще реши до месец дали да бъде възобновено делото срещу петимата бивши полицаи, осъдени на по 7 години за смъртта на Ангел Димитров-Чората през 2005 г. Това стана ясно на днешното заседание на съда в присъствието на излежаващите присъди Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, пише Trafficnews.bg.

Искането за рестарт на процеса беше отправено от главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че присъдите са несправедливи.
"Искаме най-после истината да възтържествува. 14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук", заяви бившият офицер антимафиот Мирослав Писов.

Адвокатите им пък обясниха, че обвиненията за умишлено убийство на издирвания като наркодилър Чората са абсурдни, защото някои от петимата полицаи не са се познавали преди акцията, за която са повикани и събрани в последния момент. Нямали са и представа къде и кого ще трябва да задържат. Показанията на две сестри за нанесен побой при задържането на Димитров пък били  твърде съмнителни, защото арестът станал по време, когато е било тъмно и не се виждало нищо. 

Бившите полицаи са в затвора в Бобов дол от средата на април тази година, когато получиха 7 години затвор за смъртта на Чората. Ангел Димитров умира през ноември 2005 година по време на акция "Респект". Първоначалната версия е, че той е починал от скъсана аорта, след това от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му травми. В своето изложение обаче Цацаров обяснява, че травмите не са такива, че да причинят смърт. 
 "Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания", посочи адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

По думите на Явор Нотев, който защитава Борис Механджийски, съдът не е разполагал с доказателства, за да определи авторството на деянието и затова е възприел начин да го преодолее, нарушавайки закона. 

"Съдът, който е произнесъл присъдата, е избягал от отговорността да посочи кой от полицаите с какви действия е допринесъл за смъртта на Димитров. Не звучи сериозно и петимата да са допринесли за нея", посочи адвокат Нотев пред съда. Според него осъждането анблок на петимата означава те да получат присъда без да знаят в какво са обвинени.

Самият Механджийски каза в правото си на последна дума, че по време на операцията е извършил единствено това, което му е било наредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, тъй като Димитров се е съпротивлявал. 
"14 години не мога да разбера къде съм сгрешил" каза осъденият Янко Граховски. Моля делото да бъде възобновено и да получа отговор виновен ли съм", обърна се той към магистратите.

"14 години децата ни живеят с това, че сме убийци", посочи Георги Георгиев, четвъртият осъден. 
Според Иво Иванов, който е петият със седемгодишна присъда, ако е имало доказателства, че те са извършили нещо, делото е щяло да бъде решено много бързо - за месец-два.

Петчленният състав на ВКС с председател Даниела Атанасова отново отказа да пусне на свобода бившите полицаи. В началото на заседанието те подадоха поредна молба да се спре изпълнението на наказанието. Но съдът обясни, че към този момент не би могъл да го направи, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които да променят предишните им решения. По отношение на искането за възобновяване магистратите съобщиха, че ще се произнесат след съвещание. Препоръчителният срок е едномесечен. 

В аргументите на Цацаров за възобновяване на делото се посочва, че петимата са осъдени, без да е станало ясно кой какво точно е направил, за да причини смъртта на Димитров, който почина от задушаване след ареста му.

Прокуратурата твърди също, че в действията на полицаите не е имало умисъл. В окончателното съдебно решение бе записано, че Димитров е удрян и притискан към земята от служителите.

"За да е извършено убийство при евентуален умисъл, е необходимо деецът да е допускал настъпването на смъртта на пострадалия и въпреки това да се е отнасял безразлично към този резултат.

Конкретиката на настоящия казус не сочи подсъдимите да са предвиждали или допускали като възможен резултат на съзнателно предприетите действия по задържане на пострадалия настъпване на смъртта му включително и като последица на упражнената за целта сила. Нанесените удари, макар и причинили значителен брой телесни увреждания, нямат характеристики на застрашаващи живота и не са могли дори и в съвкупност да причинят смъртта на Димитров", пише в искането на Цацаров.

По-рано същият състав на ВКС отхвърли другото искане на Цацаров да се спре изпълнението на присъдите. Според съда престоят на бившите полицаи в затвора няма да попречи на съда да провери дали присъдата е справедлива.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!