Съдът отказа за измени мярката "домашен арест“ в по-лека на 19г. младеж, обвинен в убийството на бодигард от варненска дискотека, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд-Варна. 

Варненският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на 19-годишния Кристиян Т. от "домашен арест“ в по-лека. Той заедно с 37-годишния Галин М. са обвинени за убийство на охранител във варненска дискотека.

Престъплението е извършено на 28.01.2018г. около 2,10 след полунощ. Тогава 36-годишният охранител на дискотека "Гетсби“ Армен А. беше намушкан над 10 пъти с нож – като единия от ударите е бил в областта на сърцето, след като се опитал да разтърве младежи, предизвикали скандал в нощния клуб.

Само адекватната намеса на лекарите спасила живота на бодигарда. Обвинението сочи като пряк извършител на престъплението 37-годишния Галин М., който нанасял ударите с нож, докато тогава десетокласникът Кристиян Т. държал охранителя.

Престъплението, в което са обвинени двамата е тежко по смисъла на закона и наказанието е същото като за довършеното престъпление, като се взема предвид степента на осъществяване на намерението и причините, поради които престъплението е останало недовършено. За деянието предвиденото наказание в НК е "лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Обвинителният акт беше внесен в съда през септември 2018г. През август 2019г. се наложи делото да тръгне от самото начало, след отвод на съдебния състав. Тогава защитата на подсъдимия Кристиян Т. изрази съмнение в безпристрастността и непредубедеността на съдиите и прокурора по делото.

Пред съда защитата на Кристиян Т. посочи, че има няколко нови обстоятелства, заради които се иска преразглеждане на определената мярка за неотклонение "домашен арест“. Посочено беше, че от задържането на подсъдимия са изминали почти 2 години и 4 месеца, което надхвърляло разумния срок за ограничаване на свободното придвижване.

Според адвоката на 19-годишния младеж, големият период прекаран в изолация прави изключително трудна адаптацията му в обществото и нанася поражения върху психиката му. Освен това пред съда бяха представени документи, доказващи желанието на Кристиян Т. да завърши средното си образование.

Позицията на държавното обвинение беше, че молбата на подсъдимия е неоснователна, тъй като няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на определената мярка за неотклонение "домашен арест“ в по-лека. От прокуратурата посочиха, че не би трябвало да е проблем завършването на образованието да стане дистанционно, както и полагането на изпити.

Представителят на Окръжна прокуратура – Варна припомни, че Кристиян Т. е подсъдим за тежко умишлено престъпление и има три влезли в сила присъди, както и още три висящи производства срещу него.

Петчленният състав на Варненския окръжен съд като взе предвид становищата на страните прецени, че на са налице нови обстоятелства, които да налагат преразглеждане на определената мярка за неотклонение "домашен арест“.

Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него, началният етап на съдебното следствие, както и личността на подсъдимия, съдът прецени че към момента определената мярка за неотклонение "домашен арест“ се явява най- адекватна и отказа изменението й в по-лека.  

Определението на Окръжен съд - Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.  

Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 12.06.2020г.