Софийски градски съд наложи постоянен арест на индийския гражданин Сид Харт Сингх - 39 г., заради когото самолет на "Ер Франс" кацна извънредно на летище София по искане на Софийска градска прокуратура. 

Пътникът се е държал агресивно - престъпление по чл. 341а, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. Той се е карал с другите пътници в самолета и е нападнал човек от екипажа, но е бил обезвреден в самолета.

Вследствие на това полетът на френската авиокомпания е кацнал извънредно на летище София. Там служители на "Гранична полиция" са задържали индийския гражданин. Изясняват се мотивите за поведението му.

Прокуратурата му повдигна обвинение за това, че е създал опасност за живота и здравето на пътниците по време на полет.

"Досъдебното производство по случая е било образувано след като на 05.03.2021 г. обвиняемият застрашил сигурността на въздухоплавателното средство, изпълняващо полет с маршрут от гр. Париж за гр. Делхи.

Мъжът буйствал, проявил агресия като нападнал пътници от салона и член на екипажа. Вследствие на действията му капитанът на самолета приел решение да отклони полета и да извърши извънредно приземяване на летище София", посочват от Прокуратурата.

На днешното съдебно заседание за определяне на мярка за неотклонение, индийският гражданин прояви неуважение.

Той не спираше да говори на висок глас в съдебната зала и не искаше да запази тишина, за да започне делото.

Поради това, след многократни предупреждения, съдът отстрани обвиняемия, който беше изведен от служителите на ГД "Охрана" и ще бъде върнат в зала, за да бъде прочетено решението на съда относно мярката му.

По случая са разпитани свидетели – командир на полета и членове на екипажа. В показанията си те заявяват, че чужденецът демонстрирал непристойно поведение към пътниците, поради което му била направена забележка.

След това С.С. се насочил към пилотската кабина, удрял по стените ѝ, нападнал един от пилотите.

По време на заседанието стана известно още, че мъжът е ударил стюард по време и е блъскал по вратата на пилотската кабина.

Той е отправил и заплаха към член на екипажа, че ще му счупи ръката. Според показанията на пътници и екипаж, индиецът е предизвикал паника на самолета, което е застрашило безопасността на полета.

Съдът отчете, че ако индийският гражданин не бъде ограничен физически би представлявал опасност за обществото и себе си.

Като отбеляза, че неговото психическо състояние не е изяснено, въпреки представения от служебния защитник документи, че мъжът е страдал от психологическо разстройство заради загуба на роднини през 2019 г.

Съдът нареди на прокуратурата на обвиняемия да му бъде назначена психиатрична експертиза.

Определението на СГС подлежи на обжалаване и протест в 3-дневен срок.