Електронно устройство за наблюдение ще следи пуснатата под домашен арест банкова касиерка Невена Йорданова. Това реши днес Окръжният съд във Варна, който промени мярката й за отклонение с по-лека.


Тя е обвинена за присвояване на над 1 милион лева, които е превеждала по сметки на лица, които не познава лично. Предполага се, че е имала и съучастник от ромски произход - т.нар. "виртуален любовник". 

Наблюдаващият прокурор Светлана Данева заяви в изявлението си, че в момента не е ясно къде са голяма част от присвоените пари и има реална опасност Невена Йорданова да ги намери и да ги използва за бягство, уточнява dir.bg

Съдия Светлозар Георгиев каза в мотивите си за освобождаването на Невена от ареста, че разследването по случая е хаотично и има твърде малко "книжнина".

Невена бе арестувана в края на миналата година. Днес в съдебната зала тя се разплака и призна вината си. Обеща и да съдейства на разследването ако си отиде вкъщи. 

Събраните доказателства сочат, че именно Невена е извършител на престъплението. Не е ясно обаче защо е превела огромна сума пари на човек, когото не познава лично и никога не е виждала.

Тезата на обвинението е, че в продължение на две години касиерката много точно е обмисляла действията си и част от парите е превела в други сметки. При разпитите е избягвала да излага подробности.

Много вероятно е част от парите да са укрити или да има други съучастници, стана ясно още в съдебната зала.

Предполагаемият съучастник на касиерката е мъж от ромски произход на име Сергей, който също има повдигнато обвинение. Той е пуснат под парична гаранция от 10 000 лв.

Съдия Георгиев припомни, че Йорданова е била принудена от банката да подпише запис на заповед за 1,5 милиона лева още преди досъдебното производство. Според магистрата тя няма да се укрие, нито ще извърши ново престъпление, защото вече не е банков служител.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!