Обвиняемият Георги Попов съдейства на воденото разследване и ще поискаме налагането на мярка за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест" за него, каза пред журналисти заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Кънев преди гледането на мярката за неотклонение на Попов, предава БТА.

Кънев обясни, че обвиняемият Георги Попов бе приведен в България в рамките на екстрадиционно производство по искане на българската прокуратура до компетентните власти в Обединените арабски емирства.


Затова прокуратурата е длъжна, охранявайки правата на обвиняемия, да го изправи пред съд за определяне на мярката му за неотклонение, каза Ангел Кънев.

Първи думи на дясната ръка на Божков Георги Попов в съда

Той съобщи, че по делото има доказателства за първоначалното укриване на Попов от разследващите органи. Внасяме искане в Специализирания наказателен съд и искаме от съда да му определи мярка "задържане под стража" или "домашен арест".

Като сме съобразили обстоятелството, че той съдейства на воденото разследване, дал е подробни обяснения, представени са и доказателства по делото за здравословното състояние на Попов и на негови родственици, обясни Ангел Кънев.

Той каза, че парична гаранция в подходящ размер също би била подходяща, но съдът ще прецени.

Ходът на разследването е доста напреднал и наказателното преследване е към своя край. Очакваме мярката и решението на съда, каза Кънев.

Георги Попов, обвинен като участник в престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков, пристигна с полет от Дубай в София в петък.

Той бе екстрадиран от съдебните власти на Обединените арабски емирства, след като такова искане беше отправено от българските власти.