На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна са предадени братята Филип и Стоян А. от град Долни чифлик за кражба, представляваща опасен рецидив, извършена чрез повреждане и в съучастие. Това съобщиха от Прокуратурата в морския град.

Двамата подсъдими забелязали, че имот в град Долни чифлик не се обитава постоянно и решили да проникнат в него с цел кражба. На неустановена дата от 10 март до 29 април 2017 г. 28-годишният Филип и 31-годишният Стоян взломили прозорец и влезли в чуждия имот. След щателно претърсване за по-ценни вещи подсъдимите си тръгнали с DVD-плеър, дистанционно, CD-дискове, вериги за сняг, две туби с ракия, водна помпа, електрическа косачка и медни съдове. 

Някои от откраднатите вещи продали на познатия им кмет на село Булаир, като го убедили, че ги притежават като подаръци за свършена работа. По-късно Стоян предложил на друг свой познат от село Булаир електрическата косачка срещу 25 лева. Парите му трябвали, за да отиде във Варна, тъй като жена му била родила. И пред него декларирали, че косачката не е крадена. 

Липсата на вещите била установена от собственика на имота в края на април тази година. След разкриване на извършителите купувачите върнали доброволно част от вещите на собственика, а липсващите – ракията и двата медни съда, Стоян платил. Общата стойност на откраднатото е 406 лева според съдебнооценителната експертиза и тя е възстановена от двамата братя. 

И Стоян, и Филип са осъждани многократно и ефективно. 

Предстои делото срещу двамата братя да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.    

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!