Апелативният специализиран наказателен съд ще трябва да реши дали да пусне под домашен арест отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Двете жени получиха осъдителни присъди на първа инстанция. 

Заради опасността да избягат или да извършат ново престъпление прокуратурата поиска, а спецсъдът прие да измени мярката им от „домашен арест“ в „задържане под стража“. Именно това решение обжалват двете жени, които бяха закарани в Сливенския затвор, впоследствие разделени, а преди няколко дни бяха върнати в София, информира БГНЕС. 

В момента Десислава Иванчева се намира в болницата на затвора, а Биляна Петрова е настанена в ареста на „Векилски“. Адвокатът й Радост Ганчева заяви, че Петрова е в тежко физическо и психическо състояние и ще настоява Петрова да бъде преместена в болницата на затвора.
 
На 15 април Специализираният съд призна за виновна отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Иванчева ще трябва да заплати 10 000 лв., вместо 20 000 лева заради нарушените й права по време на ареста. Тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Съдът реши, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са виновни.
 
Според магистратите има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин в размер на 20 евро за кв.м. разгърната площ от сграда, която той е искал да построи.

Заместничката на Иванчева, Биляна Петрова получи 15 години лишаване от свобода и 15 000 лв. Глоба, както и забрана 15 години да заема държавни длъжности. Бившият кмет на района и считан за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров получи 12 години лишаване от свобода, 12 000 лв. глоба и 12 години забрана да заема държавни длъжности.
 
Присъдата е на първа инстанция. Адвокатите и на тримата ще обжалват присъдите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ