Осъден на доживотен затвор за убийството на двете си малолетни деца поиска от съда в Стара Загора да бъде намалена присъдата му, но получи категоричен отказ.

Иван Нанчев има две последователни присъди от софийския градски съд през 2001 и 2002 година, те са за умъртвяване на малолетни лица в безпомощно състояние съответно на 15 срещу 16 януари 1998-а и на 11 септември 2000-та година.


Иван Нанчев

И двете убийства на синовете си роденият през 1967 година в Казанлък мъж е осъществил в София, където по онова време живеел със семейството си. За второто убийство се знае, че е било извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.Иван Нанчев първоначално е бил осъден на доживотен затвор без право на замяна, но през 2003 година присъдата му е била променена в „доживотен затвор“, което му дава законово основание периодично да иска нова редукция. В края на миналата година Нанчев е поискал присъдата да бъде преквалифицирана в 30 години.

От администрацията на старозагорския затвор, където мъжът пребивава вече над 10 години са дали становище, че липсват данни  наказанието да е дало положителен ефект, уточнява "Монитор". Същото е становището и на окръжната прокуратура. Съдът е оставил без уважение молбата с указание, че може да подаде нова не по-рано от две години.

Името и лицето на Нанчев се появиха през 2015-а година в тв филм, там той разказва, че е осъден за убийство, по което имало много неясноти. През годините зад решетките мъжът започнал да рисува икони, като уж по този начин изкупувал греховете си.