Връчиха ми обвинение за присвоителна дейност от отпускане на кредит, заяви на излизане от столичното следствие бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов, съобщи БГНЕС. 

Кредитът е бил в размер на 25 млн. евро и е отпуснат на фирма „Шип Инвест“ в същия период, за който според държавното обвинение Христов е осъществявал присвоителна дейност по мегаделото „КТБ“.

„Това е отделяне от общото дело, което аз не разбирам като юрист, както и моя адвокат“, подчерта Христов. Той заяви, че фирмата не е офшорна и е искала сумата за придобиване на акции от капитала на „Русенска корабостроителница“. .

Христов разказал, че е получил обяснение от следователката, направено извън протокола, според което краен бенефициент на тези пари е била Елена Йончева. Към момента депутатът от БСП също е с повдигнато обвинение за пране на пари. „Аз не видях документи. Отделно, каква е връзката на моето участие в управлението на банката с трансфери, стигайки до Елена Йончева, за мен е енигма“, поясни още Георги Христов.

На Христов е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 хил. лв., която той ще обжалва.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!