Специализирана прокуратура разследва седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Обвинителният акт е внесен в спецсъда, а първото заседание е насрочено за 2 юли тази година. От държавното обвинение на уточняват какви са самоличностите на подведените под съдебна отговорност.

Уточняват обаче, че събраните в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 млн. лв., като размерът на нанесените от дейността ѝ щети може да се окаже и значително по-голям.
Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лв.

В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова възстановяване на платените суми по 4 от договорите. Други три договора са прекратени – без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Казусът най-вероятно засяга певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, пише bTV. През април тази година от държавното обвинение съобщиха, че разследването срещу нея за незаконно усвояване на средства по европейската програма „Иновации и конкурентноспособност“ е на финала си.

Тогава прокуратурата уточниха, че незаконното усвояване е ставало чрез контролирани от групата дружества, повечето без реална стопанска дейност, които кандидатствали за покупка на софтуерни продукти. 

Петима от обвинените за злоупотреби с европейски средства бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на разследването към наказателна отговорност бяха привлечени още двама души.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!