Апелативен съд Пловдив потвърди определението на Окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Еми Ц., който работил като комисионер към заложна къща „Версай“ в карловското село Столетово.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента гласни, писмени и веществени доказателства може да се направи обосновано предположение, че Емил Ц. е съпричастен към повдигнатите му две обвинения – за системно предоставяне на кредити срещу лихва и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси, намерени при претърсване  в дома му.

Според данните от разпитите на 22 свидетели  той  е  извършвал незаконна лихварска  дейност от 2013 г. до задържането му през 2020 г.  

От дългия период на престъпната дейност, от големия брой пострадали и интензитета на извършване на престъплението, което е имал Емил Ц., произтича опасност той да  извърши престъпление, ако бъде  освободен срещу по-лека мярка за неотклонение, смята съдът.

Пред магистратите лихварят се разплака със сълзи и горещо помоли да бъде освободен от ареста с по-лека мярка. Причината е, че майка му била тежко болна и имал малко дете, за което трябвало да се грижи. Съдът обаче не се трогна и не уважи молбата на Емил Ц.

Някой от свидетелите се заявили, че изпитват страх за живота си от обвиняемия. Това е така, защото има показания, че лихварят често е влизал в побоища и саморазправи с клиентите си. 

Апелативният съд не приема, че има опасност от укриване на Емил Ц., както и не взима под внимание данните, че той е бил съден за нанасяне на телесни повреди и  за хулиганство, тъй като е бил реабилитиран по право.
Определението на съда е окончателно. 

БЛИЦ припомня, че при специализирана акция за лихварство и незаконна банкова дейност ченгета от РУ Карлово арестуваха педи десетина дни 33-годишният Емил Ц. от село Столетово.

Мъжът е извършвал лихварска дейност под прикритието на заложна къща, регистрирана на името на 29-годишна жена, с която живее на семейни начала. При претърсване в дома му в Столетово е открита сумата от близо 27 хиляди лева, незаконно притежавано оръжие и боеприпаси, както и множество вещи, имащи пряко отношение към разследването, сред които списъци с имена на длъжници и компютърни конфигурации.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ