Осъдиха на 12 години затвор С. Кескинов за опит да застреля 41-годишна благоевградчанка.

Състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от съдия Петър Пандев, призна за виновен мъжа, задето на 19.02.2019 г. около 4:00 часа в Благоевград опитал да влезе в чуждо жилище, като е употребил сила. Счупил външно стъкло на прозореца на стая, обособена като кухня, счупил външната дръжка на входната врата на стая.


Деянието е извършено нощем и от въоръжено лице и е останало недовършено по независещи от дееца причини – заключена врата, съпротива на пострадалата, съобщиха от пресцентъра.

Той бе признат за виновен в това, че чрез използване на късоцевно огнестрелно оръжие е направил опит умишлено да умъртви жена на 41 г. от Благоевград, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини (произвел изстрел срещу жертвата, без да я улучи, а при втори опит да произведе изстрел срещу нея патронът засякъл в барабана на револвера и не бил изстрелян).

Кескинов е признат за виновен, че е притежавал незаконен револвер, калибър 8 мм, и 7 бойни патрона, калибър 9 мм, предназначени за същото оръжие, без необходимото надлежно разрешение.

Съдът определи на подсъдимия общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от 11 г., което бе увеличено с 1 година. Времето, през което  подсъдимият е бил задържан под стража от 21.02.2019 г. до настоящия момент, се приспада от наложеното наказание.

Делото стартира през октомври 2019 г., а присъдата бе четена в седмото поред съдебно заседание. В хода на процеса са разпитани всички 12 свидетели в обвинителния акт, както и нови такива, назначени и изслушани множество допълнителни експертизи, оглед на местопроизшествие от съдебния състав и др.

Постановената присъда може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.