Трети фалстарт отчете в старозагорския окръжен съд делото за убийството на рецидивиста Богдан Динев /Боньо Фаса/, който загина от пробождане с нож в бедрото на 25 юли 2016 година в дома си на улица „Чая“ 44, предаде в. Монитор.

Обвиняема е тогава 18-годишната ученичка от старозагорската търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ Мария Гиздева.

Момичето попаднало в жилището на съдения за насилие над  млади жени 62-годишен бивш затворник уж за да разгледа снимки на дъщеря му, с която Фаса бил в обтегнати отношения и твърдял , че много тъгува.

Тялото на издъхналия от кръвозагуба домакин бе намерено на следващия ден, тогава бе задържана и Гиздева, в която криминалистите намериха негова банкова карта, от която били направени половин дузина опити за теглене на спестявания. Ножът, с който е била срязана фатално бедрената артерия е открит в съседство, по него имало пръстови отпечатъци на ученичката.

След 3-дневен престой в ареста Мария излезе на свобода срещу 500 лева парична гаранция, събрани от приятелки на майка й.

Досъдебното производство се проточи цели 930 дни, обвинителният акт бе внесен в съда през лятото на м.г., но последва заболяване на съдията, след което защитата на Гиздева поиска връщането му обратно на прокуратурата.

Стигна се до апелативен съд, който постанови отказ от допълнително разследване, но документацията закъсня и това наложи отлагане на разпоредителното заседание в края на март.

На новата дата се оказа, че защитниците на Мария са възпрепятствани заради друго дело в Специализирания съд, което наложи ново отлагане, този път за 14 май.

Няма никакви гаранции, че и тогава ще бъде даден старт на делото, за което Гиздева настоява да премине по общия с разпит на десетки свидетели и най-вероятно за нови медицински и психиатрични експертизи.

Междувременно Мария завърши средното си образование и заживя с приятеля си. След първоначалната й словоохотливост пред медиите 21-годишната жена  спря да дава каквито й да е обяснения за случилото се в дома на Фаса.


Навършилата вече 21 години Мария /в средата/ напоследък спря да говори пред медиите за случилото се през лятото на 2016 година, Снимка: Христо Христов, в. Монитор

Дъщерята на убития е  поискала да бъде конституирана като граждански обвинител, все още няма яснота какви ще бъдат нейните финансови претенции към обвиняемата.

Запознати с механизмите на родното съдопроизводство коментират поредното отлагане с възможностите Гиздева да получи минимално наказание въпреки отказа й на този етап да демонстрира разкаяние.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!