Присъдата на Окръжен съд – Пловдив от 18 години лишаване от свобода спрямо Димитър Димитров и 17 години лишаване от свобода спрямо брат му Ангел Димитров, потвърдена от Пловдивския апелативен съд, е оставена в сила от Върховния касационен съд.  

Братята, които са роми, са признати за виновни в три престъпления: убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, отвличане, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост и деянието е извършено по особено мъчителен и опасен за здравето на отвлечения начин, както и в това, че са принудили жертвата да извърши нещо противно на волята си – да признае, че е извършил кражба на кобила и жребче, собственост на Д. Д., като са употребили за това сила. 

Всеки от двамата подсъдими ще трябва да заплати и по 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на гражданските ищци А. С. и С. С.

БЛИЦ припомня, че на 5 август 2015 г. братята отвлекли пастира Алекси Ангелов по подозрение, че е откраднал две техни кончета. Грозният екшън се разиграл в пловдивското село Караджалово. Ромите издебнали мъжа в местността Съзлъка, където режел дърва. Нападнали го и го пребили с юмруци и ритници, като се опитвали да изтръгнат признание за кражбата. Въпреки че Алекси Ангелов отричал да има нещо общо, подсъдимите продължили да го удрят по главата, лицето и цялото тяло, като накрая го съблекли.  За назидание го превели през селото гол, като продължили да го бият с ръце и крака. След като човекът изпаднал в безпомощно състояние, извикали Бърза помощ. Въпреки проведената реанимация, същия ден жертвата е починала в болницата. 

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ