Кметът на Костенец Радостин Радев остава в ареста! Бизнесменът, с когото “въртял схеми”, Ивайло Пашов, излиза срещу 10 хиляди лева. Това реши сцециализираният наказателен съд.

Магистратите подчертаха, че Радев е с две обвинения - че като длъжностно лице в съучастие с Пашов е обещал 30 000 лв. на общинския съветник Георги Донков и че е държал без разрешение боеприпаси. Освен това в мотивите на съда стана ясно, че по делото са на лице 1 групи взаимнопротиворечащи си доказателства. Прокуратурата твърди, че има разговори между Пашов и Радев и там бизнесменът е бил активното лице. Пашов потвърдил, че идеята за подкупа е негова, макар и да ги дава през Радев, пък твърдят свидетели.

Според съда налице е обосновано предположение, че и двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за което са обвинени, но няма опасност от укриване.

За кмета Радев е налице и опасност от извършване на друго престъпление, свързано с длъжността, която заема. Затова магистратите оставят кмета в ареста, а Пашов, за когото според магистратите деянието е инцидентно, излиза на свобода.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” и за двамата обвиняеми. Според спецпрокурорите има обосновано предположение, че Радев и Пашов са извършили престъплението, могат да се укрият или извършат друго престъпление.

Според държавното обвинение целта на Радев била да получи мнозинство в общинския съвет в Костенец. Първо кметът предложил пари на общинския съветник Георги Донков, но не се конкретизирал за сумата. После уговорката е станала по-детайлна. Прокуратурата смята, че двамата са действали в съучастие, а затова има и свидетелски показания.

Защитникът на Радев - адвокат Григор Вълков, заяви пред съда, че по делото няма доказателства, че клиентът му е извършил престъплението в съучастие с Пашов. Освен това няма никакви доказателства и за това, че са били провеждани ежедневни разговори между двамата обвиняеми. Адвокатът на Пашов пък заяви, че не е логично длъжностно лице като Радев да предлага облага на друго длъжностно лице не с лична, а с обществена облага - в случая за училище. Той допълни, че не е логично и да се предлага облага за нещо, което така или иначе щяло да се случи.

Пред съда Радев заяви, че няма намерение да се крие и да бяга, а Пашов каза категорично, че не смята, че е извършил каквото и да било престъпление.