30-годишен мъж ще се изправи пред варненския съд. Той е обвинен в непредпазливо причиняване на смъртта на приятелката си, след като умишлено й нанесъл средна телесна повреда, съобщават от Окръжната прокуратура.

Обвиняемият И.И. и пострадалата се познавали от дълги години, като в последните 4-5 от тях живеели заедно на квартира във Варна. На 9 март 2020 г. отишли на гости на свой приятел, който празнувал рождения си ден.

След като се почерпили, в един момент обвиняемият започнал да псува и обижда пострадалата, ударил я с ръка в главата. Жената паднала на земята, а той започнал да я рита по цялото тяло.

Домакинът се опитал да го спре, но също бил ударен, успял да се обади на телефон 112 и поискал да дойде полиция. Въпреки молбите на приятелката си, обвиняемият продължил да я рита.

Преди идването на полицията преустановил агресията и си тръгнал. Униформените разговаряли с пострадалата, която се оплакала от силни болки в гърдите. Не след дълго и тя се прибрала у дома.

Домакинът посетил нееднократно в следващите дни квартирата на обвиняемия и приятелката му, като тя продължила да се оплаква от болки в гърдите, но без да потърси медицинска помощ.

На 5 април мъжът за пореден път отишъл в дома им. Жената била в изключително тежко състояние – не можела да диша и да върви от болки. С такси тримата отишли в МБАЛ "Света Анна" на преглед в спешното отделение.

Пострадалата била хоспитализирана, но въпреки проведеното лечение, около 20.30 часа на същия ден, починала.

В хода на започналото разследване, надлежна съдебно медицинска експертиза установила естеството на смъртта ѝ и пряката връзка на леталния изход с нанесения от обвиняемия побой.

На И. И. е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.

Ако се докаже вината му, побойникът може да лежи в затвора от две до осем години. Обвиняемият не е предвиждал настъпването на фаталния резултат от деянието си, но е могъл и е бил длъжен да го предвиди. Той е в ареста от 10 април 2020 г.