Каолиновият крал Иво Прокопиев е на подсъдимата скамейка заради делото за скандалната сделка пред Специализирания наказателен съд. Разградският подсъдим усуква в съда да скандалната приватизация на миноритарния дял на държавата в ЕВН, пише "Монитор".

Подсъдими по него са още бившите министри Симеон Дянков  и Трайчо Трайков, както и трима от фирмата на  Прокопиев - "Булброкърс". Делото е за продажбата на 33% от ЕВН през декември  2011 г. на фондовата  борса.Според прокуратурата хазната е загубила от сделките 21 млн. лв.

До изслушването на Прокопиев се стигна след редица опити на защита му да шиканира процеса и да го отложи поне за есента. Самото заседание днес пък бе подгрято със статии в негова защита.

Специализираният съд провежда поредното си заседание заседава по делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Тримата са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от дружеството EVN през 2011 г. по предложение на Прокопиев, нанесла щета на бюджета в размер на 28 000 000 лева.

Защитник на обвиняемите по делото е Ина Лулчева, която вчера защитаваше и освободения под домашен арест с гаранция от 1 милион лева Пламен Бобоков, уличен и в нерегламентирани връзки и уреждане на дела, назначения и сделки с президентския секретар Пламен Узунов, който вчера беше разпитан от спецпрокуратурата след принудително извеждане от дома му и обиск там засега само като свидетел.

Преди заседанието Прокопиев избяга от въпросите на медиите защо близо година пред офиса му на бул. "Цар Освободител" има патрулка. Той не призна дали се чувства застрашен или полицията пък го наблюдава заради мярката "подписка", която му е наложена като подсъдим по делото.

Пред съда Прокопиев заяви, че не разбира в какво е обвинен. Патетичното му слово бе гарнирано с цитат от обвинителния акт. "Как може да има обвинение в криминално престъпление, при изразяване на мнение", коментира той се възмути, че името му било "споменавано два пъти извън делото".

Подсъдимият се впусна да обяснява как и защо "банките ограничили достъпа до кредитите" и защо била настъпила "кредитната суша". Прокопиев реши, че изнася лекция и се впусна в пространствени разяснения за причините, довели до въпросната финансова криза.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!