Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да увеличи двойно едногодишната условна присъда на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по т. нар. дело "Червей". Държавното обвинение иска същото наказание и за другия подсъдим - Тодор Костадинов, съобщава БНР. 
Янева и Костадинов са на съд, защото, според държавното обвинение, през 2013 година, когато Костадинов е шеф на дирекция в МВР, въз основа на кухи документи е мотивирал тогавашния председател на СГС Владимира Янева да разреши прилагането на СРС-та по отношение на централизирания полицейски регистър.

Янева пък е разрешила това да се случи, надхвърляйки в пъти разрешените от закона срокове за прилагане на СРС. Софийският градски съд я призна за виновна и я осъди на една година условно. Костадинов пък излезе от първата съдебна инстанция само с глоба от три хиляди лева. Именно корекция на това решение на съдия Иван Коев иска прокуратурата, определяйки отговорността и на двамата на по две години условно. 

Адвокатите и на Янева, и на Костадинов поискаха от Софийския апелативен съд да отхвърли протеста на държавното обвинение и да оправдае изцяло клиентите им. От това кога тримата апелативни съдии ще се произнесат по казуса ще стане ясно и дали ще има промяна или потвърждаване на присъдата от СГС.