По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив по бързо производство са осъдени Огнян Б., на 22 г., и Злати З., на 18 г., за това, че в съучастие извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при управляване на моторно превозно средство – престъпление по чл. 325 ал.3 във връзка с ал.1, чл. 20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.


Районен съд-Пловдив е наложил на Огнян Б. наказание от четири месеца „лишаване от свобода“ при общ режим  и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година и шест месеца и на Злати З. глоба в размер на 1500 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца. Делото е проведено по съкратеното съдебно следствие, като двамата подсъдими са признали изцяло фактите от обвинителния акт на Районна прокуратура-Пловдив. Повдигнатото спрямо тях обвинение е по наскоро влязла в сила разпоредба от Наказателния кодекс, която криминализира извършването на хулигански действия при управляване на моторно превозно средство.

На 19 март 2017 г., в гр. Пловдив, около 20,30 часа, на кръговото кръстовище на бул. „Кукленско шосе“, към „Митница Пловдив“, върху източното пътно платно застанали един до друг два леки автомобила – „БМВ, червено на цвят, със затъмнени стъкла,  управлявано от Огнян Б., и „Мерцедес“, черен на цвят, управляван от Злати З. Единият от автомобилите спрял на едната пътна лента от източното платно на ул. „Кукленско шосе“, а другият  - на съседната. По този начин те пречели на преминаващите по пътния участък други моторни превозни средства и създали реални предпоставки за възникване на пътно-транспортно произшествие.

Трафикът на оживения пътен участък бил затруднен. Огнян Б. и Злати З. подготвили колите за нерегламентирано състезание „гонка“. И двамата започнали да форсират двигателите, да свистят с гуми, да вдигат голям шум, след което си подали сигнал за начало на състезанието и с внезапен старт започнали опасна надпревара на висока скорост в посока гр. Пловдив. Така застрашили, както своя живот и здраве, така и на случайните минувачи и на водачите на други превозни средства. В участъка, където се провеждала „гонката“ имало локално пътно платно за движение, както и пресечка на бул. „Кукленско шосе“. По-късно двамата водачи били установени от органите на МВР. Според прокуратурата Злати З. и Огнян Б. чрез поведението си изразили пренебрежение към обществените норми и извършили непристойни действия, които се изразяват в публична демонстрация на  агресивно, неуважително и опасно отношение към гражданите. Огнян Б. е бил осъждан и преди.  Злати З. няма предишни осъждания.  

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Пловдив.   

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ