Едната доживотна присъда на пловдивския килър Божидар Атанасов е намалена на 20 години, разбра ексклузивно БЛИЦ от свои източници. Бизнесменът Иван Карабелов от Съединение пък от 15 и 6 месеца години ще лежи 7 години. Решението е на Апелативен съд-Пловдив от вчера.
 

БЛИЦ припомня, че Божидар Атанасов бе осъден от Окръжен съд на доживотен зандан заради убийството на митническия инспектор Георги Дребчев, извършено през 1999 година пред дома му в жк „Тракия“ в Пловдив.

Като посредник при вземането и даването на парите за поръчката се сочи Иван Карабелов. Твърди се, че поръчителят е дал 60 бона за убийството, част от които са били предадени на килъра.

До момента обаче Божидар Атанасов отрича всякаква вина. По време на съдебните процеси твърдеше, че нямат доказателства срещу него, че липсва оръжието на престъплението, и че присъдата е дадена, защото трябва да има виновен.
 
Според обвинението Божидар Атанасов е екзекутирал Дребчев по поръчка заради далавери с огромни суми пари. От свои източници БЛИЦ научи, че новата 20-гoдишна присъда ще бъде обжалвана пред ВКС. Соченият за килър иска пълно оневиняване.
 
Втората доживотна присъда на Атанасов е за разстрела на пловдивския бизнесмен Огнян Харизанов-Лудия, извършен през 1997 година в горите над Пловдив. Септември месец ще бъде обжалването в Апелативен съд по това наказание.
 
Козът на килъра и на адвоката му е, че се сочи, че в 23 ч. убитият бизнесмен е бил на хижа „Чернатица“ в парк „Родопи“, а соченият за килър е бил на технопарти също в 23 ч. на хижа „Родопски партизанин“. Разстоянието между двата обекта е около 40 км и защитата твърди, че няма технологично време кога който и било да отиде, да извърши екзекуцията, да се върне и да продължи участието си в технопартито.
 
Има и свидетели, които заявяват, че са видели Атанасов вечерта на купона при тях. Жена на име Ани свидетелства, че в момента на убийството е купувала наркотик от занимаващия се тогава с разпространение на дрога Божидар Атанасов.
 
Като причина за ликвидирането на Оги Лудия се сочи това, че той е дал на Атанасов голямо количество наркотик, което килърът продал, но не отчел на Харизанов.

Кристина ИВАНОВА: БЛИЦ