Няма как съдът да гарантира справедлив процес, ако не може да гарантира развитието му. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV съдия Руси Алексиев от Софийския градски съд.


Той е председател на съдебния състав, който гледа делото срещу Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Преди дни съставът на съдия Алексиев пусна под домашен арест Йоан Матев. Решението  бе потвърдено и от апелативните съдии. 

Основният мотив на магистратите бил, че заради епидемията от коронавирус и отсрочването на откритите съдебни заседания не се знае кога процесът срещу Матев ще бъде подновен.

Съдът вече не е в ситуация да прогнозира, обясни съдия Алексиев.

Той припомни, че откакто се гледа делото от 2017 г.  5 пъти е отказвано на Йоан Матев да излезе от ареста. Според него процесът се развива в разумни срокове и досега заседания е имало почти всеки месец.  

В решението си за пускане на Йоан Матев, съдът е указал той да бъде контролиран чрез електронна гривна, както и да бъде проверяван периодично. 

Засега не е ясно кога ще е следващото заседание по делото. В момента не се гледат открити съдебни заседания като част от мерките срещу разпространението на коронавирус инфекцията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!