Съдът не уважи граждански иск от Министерството на финансите за присъединяваме към делото срещу семейство Арабаджиеви. Те са подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари, пише "Флагман".

Във вторник в Специализирания наказателен съд бе разпоредителното заседание.

По този повод в съдебната зала се появи юрисконсулт от Министерството на финансите. Той връчи граждански иск от името на финансовия министър Владислав Горанов.

Ведомството призова да бъде присъединено в наказателния процес с претенции за имуществени вреди, настъпили в резултат на предполагаемите данъчни престъпления.

Искът бе на обща стойност над 8,7 млн. лв., без да се броят лихвите.

Министерството на финансите настоя за обезщетение по три точки.

Едната бе срещу Ветко Арабаджиев, Маринела Арабаджиева и Петьо Стойков. Ведомството на Горанов поиска по този параграф над 813 000 лв. ведно със законната лихва, считано от деня на увредата – 13 май 2014 г.

Втората точка на иска беше за 606 600 лв. с лихвата от 14 март 2018 г. насам. Претенцията е към Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и към Фиданка Стойчева.

Третото „перо“ бе на стойност над 7,3 млн. лв. с лихвите от 2 октомври 2014 г. насам. То е срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и Петьо Стойков.

Прокуратурата призова съда да приеме за разглеждане гражданския иск на министъра на финансите.

От защитата обаче не бяха на това мнение. Адв. Илиян Василев обясни, че искът би затруднил наказателното производство. Освен това част от претендираните задължения вече били погасени. А по отношение на Ветко Арабаджиев имало забрана да бъде съден по някои от обвиненията (вероятно адвокатът визира липса на разрешение от Испания, откъдето подсъдимият бе екстрадиран).

В подобна посока се изказаха още няколко адвокати.

Те имаха съмнения и в пълномощното на явилия се юрисконсулт.

Съдът се съгласи с тях и обяви, че гражданският иск за присъединяване към наказателното производство следва да бъде оставен без уважение.

С оглед пълномощното, не е налице годна легитимация. Следва да има такава по конкретното дело, аргументира се съдия Христина Михайлова.

Тя се съгласи и с тезата, че гражданският иск би затруднил наказателното производство.

С тези и други аргументи съдия Михайлова отказа да конституира Министерството на финансите като страна в процеса.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Подсъдими са Ветко Арабаджиев, Маринела Арабаджиева, Петьо Стойков, Елена Караянева, Ромелия Кирилова, Станислав Серафимов, Вълчо Арабаджиев (син), Фиданка Стойчева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!